c S

Türk obžaluje Jankovićevo neizvolitev na mesto mandatarja

12.01.2012 07:20 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Predsednik republike Danilo Türk je na današnji novinarski konferenci izrazil obžalovanje nad tem, da predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković na glasovanju v DZ ni bil izvoljen za mandatarja. Današnje dogajanje v DZ pa je Türk označil za "politični dribling", ne pa resno odločanje. Janković sicer zanj ostaja resen kandidat za mandatarja.

Za Jankovića predsednik republike pravi, da je dober kandidat za mandatarja in da še vedno uživa njegovo polno zaupanje. "Zoran Janković v mojih očeh ostaja resen kandidat za predsednika vlade Republike Slovenije," je dejal.

Türk pravi, bo začel z novim krogom usklajevanj s političnimi strankami, v stik s strankami pa bo stopil v četrtek. Ob tem je opozoril na 111. člen ustave, ki za primer neizvolitve mandatarja v prvem krogu določa, da predsednik republike s političnimi strankami opravi novi krog posvetovanj in usklajevanj, nato pa bodisi predlaga istega ali pa novega kandidata za mandatarja. Kot pravi, kaj več ne more povedati, saj da je vse od tu naprej predmet njegovih pogovorov s strankami.

Dejal pa je, da je še vedno preuranjeno odgovarjati na vprašanje, ali bi lahko za mandatarja predlagal predsednika SDS Janeza Janšo.

Türk noče komentirati izida glasovanja, saj da je to stvar strank in poslancev. Oni so tisti, ki so glasovali in ki nosijo vso odgovornost, zato bodo morali o vsem tem razmisliti, je dejal. Ob tem je dodal, da nič, kar se je danes zgodilo, ne spreminja njegove ocene, da je Janković dober kandidat.

Türk pravi, da sta z Jankovićem na torkovem sestanku ponovno pregledala Jankovićeve priprave za kandidaturo, ki so predsednika republike ponovno prepričale, da je Janković resen kandidat.

Glede današnjega dogajanja v DZ Türk pravi, da smo videli "veliko manevriranja in veliko taktike, mnogo takega, da lahko rečemo, da ta dan ni dobra popotnica za delo državnega zbora".

Pri tem je opozoril na 82. člen ustave, ki določa, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na nikakršna navodila. Po njegovem mnenju bi bilo o tej ustavni določbi danes in v prihodnjih dneh temeljito razmisliti.

Janković danes na tajnem glasovanju v DZ ni dobil potrebne večine glasov in tako ni bil izvoljen za mandatarja. Zanj je namreč glasovalo 42 poslank in poslancev, za izvolitev pa bi potreboval najmanj 46 glasov.