c S

Sodišče zavrnilo tožbo dedičev ustanovitelja Renaulta

12.01.2012 07:18 Pariz, 11. januarja (STA) - Sodišče v Parizu je danes zavrnilo zahtevo dedičev ustanovitelja francoskega avtomobilskega velikana Renault, ki so od Francije zahtevali odškodnino zaradi odvzema in nacionalizacije podjetja leta 1945 zaradi sodelovanja njihovega pradedka z nacisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožniki, sedem pravnukov ustanovitelja podjetja Louisa Renaulta, so že sporočili, da se bodo na sodbo pritožili.

Louis Renault je z bratom podjetje ustanovil leta 1898. V času nacistične okupacije je bilo podjetje pod nadzorom nacistov, izdelovalo pa je opremo za nemške vojake.

Louis Renault je umrl v zaporu v Parizu nekaj tednov po osvoboditvi francoske prestolnice konec leta 1944, še preden so mu sodili zaradi domnevne kolaboracije, njegovo podjetje pa so nato kmalu nacionalizirali. Francoska država ostaja edina največja delničarka podjetja.

Odvetnik tožnikov Thierry Levy je trdil, da so z nacionalizacijo kršili temeljne, predvsem pa lastninske pravice dedičev in da bi jim zato morala država izplačati odškodnino.

Obramba pa je vztrajala, da mora sodišče zahtevo zavrniti, ker gre za revizionistično zahtevo po rehabilitaciji nekoga, ki so mu imetje zasegli zaradi kolaboracije s sovražnikom. Kot so poudarili, je bila med drugo svetovno vojno velika večina Renaultove proizvodnje namenjena sovražnikom, podjetje ni pomagalo francoskemu uporu in delavcev ni vzpodbujalo k sabotaži proizvodnje.