c S

Mandatarski kandidat Janković v DZ ni dobil potrebne večine

11.01.2012 17:07 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Mandatarski kandidat, predsednik Pozitivne Slovenije, Zoran Janković na tajnem glasovanju v DZ ni dobil potrebne večine glasov in tako ni bil izvoljen za mandatarja. Zanj je namreč glasovalo 42 poslank in poslancev, proti pa je glasoval eden. To pomeni, da Janković ni dobil niti vseh glasov poslancev Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS.

Glasovnice je na tajnem glasovanju sicer dvignilo 54 poslancev, oddalo pa jih je 47. Štiri glasovnice so bile neveljavne. Za izvolitev bi Janković potreboval najmanj 46 poslanskih glasov.

Zdaj lahko predsednik republike po ponovnih posvetovanjih s parlamentarnimi strankami v štirinajstih dneh predlaga drugega kandidata za mandatarja ali ponovno Jankovića, lahko pa mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Po neuradnih informacijah naj bi poslanci za mandatarja že danes predlagali predsednika SDS Janeza Janšo.

Ponovne volitve se opravijo najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po preteku roka za vložitev kandidatur. V drugem poskusu imenovanja mandatarja je lahko vloženih tudi več kandidatur, najprej pa se glasuje o kandidatu, ki ga je predlagal predsednik republike.

V primeru, da tudi v drugem krogu ni izvoljen noben kandidat, pa predsednik republike razpusti DZ in razpiše ponovne volitve, razen če poslanci sklenejo, da bo DZ opravil ponovljene volitve. V tretjem krogu sicer za izvolitev zadošča navadna večina poslanskih glasov.