c S

Priča potrdila pritisk Sanaderja zaradi pogodbe z Molom

11.01.2012 16:27 Zagreb, 11. januarja (STA) - Na današnjem nadaljevanju sojenja bivšemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju v primeru domnevnega prejetja deset milijonov evrov podkupnine od madžarske energetske družbe Mol sta pričala bivši direktor družbe Plinacro Branko Radošević in lastnik zagrebške restavracije Marcellino Mario Čerhak. Radošević je dejal, da je Sanader pritiskal nanj.

Kot je danes dejal Radošević, je od Sanaderja med postopkom spreminjanja lastniške pogodbe z Molom slišal, da bo moral odstopiti z direktorskega položaja, če ne bo Plinacro od Ine prevzel največjega hrvaškega skladišča plina Okoli. Omenjena poteza je bila eden izmed pogojev Mola, ki ni želel skupaj z Ino prevzeti tudi njenega plinskega poslovanja, ki je bilo v izgubah.

"Dejal mi je, naj malo popustim Madžarom, naj bom bolj prilagodljiv, ker jih potrebujemo," je izjavil Radošević na vprašanje tožilstva o vlogi Sanaderja pri prepuščanju upravljavskih pravic v Ini madžarskemu Molu.

Radošević je omenil še nekatere osebe, ki so pritiskale nanj, naj Plinacro kupi skladišče Okoli. Nakup ni bil upravičen, ker je povzročil dolgoročno zvišanje cen plina, je dejal Radošević. Spomnil je, da je Plinacro na koncu prevzel omenjeno skladišče, vlada pa se je zavezala, da bo zagotovila vračilo posojila za omenjeni nakup.

O ločitvi poslovanja s plinom naj bi po Radoševićevih besedah razpravljali tako na sejah vlade kot na posebnih srečanjih, na katerih so bili navzoči tedanja podpredsednica vlade Jadranka Kosor ter ministra za finance in okolje, Ivan Šuker in Marina Matulović Dropulić.

Tožilstvo bremeni Sanaderja, da je prejel deset milijonov evrov podkupnine v zameno za to, da bi madžarskim partnerjem zagotovil upravljavske pravice v Ini, čeprav Mol ni imel večinskega deleža v hrvaški energetski družbi. Sanader naj bi se o podkupnini dogovoril s predsednikom uprave Mola Zsoltom Hernadijem, ki je za hrvaške preiskovalce nedostopen.

Danes je pričal tudi lastnik restavracije, v kateri so posneli eno izmed srečanj Sanaderja in Hernadija po nepričakovanem odstopu hrvaškega premiera z vseh političnih funkcij 1. julija 2009. Gre za dokaz tožilstva, da je Sanader ohranil neposredno povezavo s Hernadijem, čeprav je med preiskavo trdil, da se s Hernadijem po njegovem odhodu s premierskega položaja nista več dobila.

Današnje protislovno pričanje lastnika restavracije Čerhaka je večkrat izzvalo smeh navzočih, sodnik Ivan Turudić pa je opozoril zagrebškega gostinca, naj spoštuje sodišče in naj sojenja ne spreminja v farso.

Čerhak med svojim zmedenim pričanjem ni znal pojasniti, kako je od celotnega posnetka srečanja Sanaderja in Hernadija, ki so ga zabeležile nadzorne kamere v njegovi restavracij, tožilstvu izročil le nekaj minut posnetkov, s katerimi bremeni Sanaderja za prejemanje podkupnine. Zanikal je, da bi posnetke srečanja izročil tudi novinarjem.

Sanader je sicer danes prvič na sojenje prišel brez spremstva policije, potem ko so ga konec lanskega leta izpustili iz pripora in se lahko brani s prostosti.

Sojenje, na katerem so združili obtožnice proti Sanaderju v primeru prejemanja podkupnine od Mola in domnevne provizije od avstrijske Hypo Alpe Adria banke se bo nadaljevalo v četrtek in petek, nato pa bo sledil premor do marca, ker gre sodnik Turudić na operacijo kolena.