c S

Poslanci po štiriurni razpravi glasujejo o mandatarskem kandidatu

11.01.2012 16:28 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Poslanci so začeli z glasovanjem o mandatarskem kandidatu Zoranu Jankoviću. V štiriurni razpravi so mu podporo napovedali poslanci Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS, ki jih je skupaj 44. V Listi Virant in SLS so napovedali, da glasovnic ne bodo dvignili, poslanci SDS in NSi naj bi storili enako. Manjšinca pa ne želita biti "jeziček na tehtnici".

S tem, da ne bodo dvignili glasovnic, želijo dokazati, da v njihovih vrstah ni politične korupcije, je odločitev pojasnil vodja poslanske skupine Liste Virant Rihard Braniselj. Po njegovih besedah gre za prostovoljno odločitev vseh njihovih poslancev, ki lahko kadarkoli glasujejo.

Glede neskladja informacij o zagotovljeni podpori kandidatu, saj je Janković, sicer predsednik Pozitivne Slovenije, zagotavljal, da ima 46 glasov, pa je Braniselj dejal, da to pomeni dvoje: ali neresnične in preoptimistične trditve ali pa netransparentno trgovanje z glasovi v DZ.

Tudi Radovan Žerjav (SLS) je poudaril, da v njihovih poslanskih vrstah priimka Pucko ni. Želijo, da se "novi mandatar ustoliči transparentno, brez skrivanja, brez dogovorov pod mizo", zato so se po njegovih besedah odločili, da ne bodo dvignili glasovnic. "Slovenija želi vedeti, kdo bo nova koalicija in to danes," je dejal. S to potezo pa želijo zaščititi tudi sebe, saj Žerjav, kot pravi, ne želi, da bi kdo dvomil o tem, kako so glasovali, prav tako ne želijo biti tarča politične korupcije. Kot še pojasnjuje Žerjav, tokrat štejejo samo glasovi za, tudi neudeležba pa je glas proti.

Če želi kdo prestopiti v drugo stranko, naj to po Žerjavovih besedah "stori transparentno, danes, tukaj in zdaj", saj je to "po moško".

Maša Kociper (Pozitivna Slovenija) pa nasprotno meni, da bi bilo "moško" in dostojanstveno, če kot poslanci izpolnijo svojo dolžnost in v svoji kabini obkrožijo "ne". Kociprova tako nasprotuje napovedi, da nekateri poslanci ne bodo dvignili glasovnic.

Poleg poslancev Liste Virant in SLS naj bi enako storili tudi poslanci SLS in NSi, ki pa za medije tega ne želijo komentirati.

Postopek tajnega glasovanja poteka tako, da poslanci posamično dvignejo svojo glasovnico pri predsedujočemu na seji in jo nato izpolnijo.

Za današnjo razpravo je bilo sicer predvidenih šest ur in pol, a so jo poslanci po štirih urah zaključili. Janković je ob koncu razprave ocenil vse danes povedano in pogajanja o koaliciji. Povedal je, da je bila odločitev, ko se je odločal o tem, ali naj odstopi od kandidature za mandatarja, zanj zelo jasna: nimam pravice, da bi umikal kandidaturo.

Vprašal se je tudi, zakaj je napaka v sistemu. "Ali se bojimo uspeha? Ali vas je mogoče strah, da bo vlada predobra in bo mogoče mnoge razorožila, ko bodo videli ministrska imena?" se je vprašal. Na koncu je izrazil prepričanje, da je lahko Slovenija najboljša država na svetu, poslance pa pozval, naj glasujejo po svoji vesti.

Če bo Janković potrjen za mandatarja, bo lahko začel uradno sestavljati vlado, v nasprotnem primeru pa lahko predsednik republike predlaga drugega mandatarja ali ponovno Jankovića, lahko pa mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Po nekaterih informacijah naj bi poslanci predsednika SDS Janeza Janšo za mandatarja predlagali še danes.