c S

V UKC Maribor usposabljajo mediatorje

11.01.2012 16:10 Maribor, 11. januarja (STA) - V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor bodo v četrtek začeli z usposabljanjem mediatorjev v zdravstvu. Obvladovanje mediacijskih veščin je namreč po njihovem prepričanju nepogrešljiv element reševanja nesoglasij in izboljšanja odnosov med različnimi javnostmi v zdravstvu.

"Z mediacijo poskušamo izboljšati komunikacijo, torej slišanje eden drugega," je danes za STA povedal doslej edini usposobljeni mediator v UKC Maribor Janez Lencl. "Mediacijski postopek je uporaben na različnih področjih, ne le v komunikaciji med zdravnikom in pacientom, temveč na primer tudi znotraj medicinskega kolektiva. Dober je recimo kot veščina vodenja, saj tako usposobljeni predstojnik lažje vodi kolektiv, bolje prisluhne delavcem," je še pojasnil.

Usposabljanje, ki ga bodo izvajali v sodelovanju z Združenjem zdravstvenih zavodov Slovenije, se bo pričelo v četrtek v prostorih UKC Maribor in bo obsegalo sto ur strokovnega izobraževanja. Doslej so takšna usposabljanja potekala le na sedežu omenjenega združenja v Ljubljani.

Usposabljanje je namenjeno tako zdravstvenim delavcem kot ostalim delavcem v zdravstvu, zastopnikom pacientovih pravic in drugim. Po besedah Lencla je za zdaj prijavljenih okoli petnajst udeležencev, usposabljali pa bodo izkušeni mediatorji v zdravstvu Maja Zdolšek, Anka Stojan in Primož Šporar. Po končanem usposabljanju bodo udeleženci opravljali izpit.

Vodstvo UKC Maribor na čelu z dolgoletnim direktorjem Gregorjem Pivcem si je med prednostne naloge zadalo izboljšanje komunikacije, tako z javnostjo in bolniki kot znotraj zavoda. Predvsem primer tragično preminulega 12-letnega Bora Nekrepa marca 2008, katerega starši so mariborski zdravnici Zlatki Kanič na sodišču očitali malomarno ravnanje in aroganten odnos, je razkril pomen ustrezne komunikacije v zdravstvu.

"Slaba komunikacija je kroničen problem zdravstva nasploh," je prepričan Lencl. "To ni le problem UKC Maribor. Na tem področju nič ne odstopamo od ostalih. Se pa trudimo, da bi te slabosti s takšnimi usposabljanji izboljšali," je dodal. "Zaposlene je treba na pravi način usposobiti, jih opozoriti, jim povedati, kako komunicirati. Ker zdravje je vrednota, kjer smo vsi zelo ranljivi."

Družina Nekrep in UKC Maribor sta sicer s pomočjo mediacije lani dosegli sporazum v odškodninski tožbi. V kazenskem postopku pa je okrožno sodišče v Mariboru spoznalo Kaničevo za krivo malomarnega zdravljenja Bora Nekrepa in ji naložilo deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Soobtoženega zdravnika Roberta Pogorevca pa je oprostilo obtožb.