c S

Za veljavnost glasovanja v DZ mora biti dvignjenih najmanj 46 glasovnic

11.01.2012 15:40 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Potem ko so se pojavila ugibanja, da poleg Liste Virant tudi stranke SDS, SLS in NSi danes ob glasovanju o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću ne bodo dvignile glasovnic, gre opozoriti na potrebno sklepčnost DZ. Zato, da je glasovanje veljavno, mora biti namreč dvignjenih najmanj 46 glasovnic, sicer pa se glasovanje ponovi.

V primeru nesklepčnosti se tudi tajno glasovanje ponovi v skladu z določili poslovnika DZ, in sicer po analogiji javnega glasovanja, je novinarjem pojasnil predsednik DZ Gregor Virant. Glasovanje se lahko izvede največ trikrat. Po 83. členu poslovnika DZ se prvo in morebiti drugo glasovanje opravita eno za drugim, medtem ko se v primeru vnovične nesklepčnosti pred tretjim glasovanjem seja prekine za deset minut. Če ob tretjem glasovanju DZ ni sklepčen, predsedujoči prekine sejo in določi, kdaj se bo nadaljevala.

V tem primeru kasneje mandatno-volilna komisija DZ ugotavlja upravičeno ali neupravičeno odsotnost poslancev in v primeru neupravičene odsotnosti zadrži del plače.

Tako ob omejenih ugibanjih, da nekatere stranke ne bodo dvignile glasovnic, velja izpostaviti vprašanje, kaj bosta storila poslanca narodnih manjšin. Stranke, ki naj po nekaterih ugibanjih glasovnic ne bi dvignile ali pa bodo to storile, vendar glasovnic ne oddale, namreč skupaj štejejo 44 poslancev, medtem ko je za sklepčnost potreben prevzem 46 glasovnic.

Poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli je sicer novinarjem povedal, da mora najprej sploh ugotoviti, kaj nameravajo narediti drugi in se bo nato odločil, ali bo glasovnico dvignil. Sicer pa je napovedal, da se bo pri glasovanju vzdržal.

V Pozitivni Sloveniji so sicer prepričani, da imajo zagotovljeno večino in celo več poslanskih glasov. Viranta sicer čudijo "neke diskrepance v izjavah in netransparentnost, v zraku je nek občutek ribarjenja v kalnem". Na eni strani javne izjave poslancev, na drugi pa izjave tistih, ki zagotavljajo, da so dobili določeno število glasov, pravi Virant v izjavi novinarjem in opozarja, da to za DZ ni dobro.