c S

V razpravi o mandatarskem kandidatu poslanci predstavili že znana stališča

11.01.2012 15:16 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Poslanci so pred glasovanjem o predlogu predsednika republike Danila Türka, naj za mandatarja za sestavo vlade imenujejo predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, poudarili že znana stališča. Poleg poslancev Pozitivne Slovenije kandidatu podporo napovedujejo tudi v SD in DeSUS, ne podpirajo pa ga v SDS, Listi Virant, SLS in NSi.

Kot je dejal Jože Tanko iz SDS, kandidata v nobenem primeru ne bi podprli, saj je Janković v predvolilni kampanji "dosledno izključeval" kakršnokoli sodelovanje z njimi. Po Tankovih besedah so pričakovali, da bo Janković sestavil trdno koalicijo. V tem primeru bi bili, kot trdi, tudi sami pripravljeni podpreti vse potrebne reformne in protikrizne ukrepe. Danes pa smo po njegovih besedah v položaju, "do katerega v demokratični družbi nikoli ne bi smelo priti", saj kandidat ni uspel oblikovati trdne koalicije, a kljub temu ni vrnil mandata.

Janko Veber iz SD je pojasnil, da so s potencialnimi koalicijskimi partnerji uskladili in parafirali program, ki je dovolj dober, da lahko podprejo Jankovića za mandatarja. "SD in Lista Zorana Jankovića sta dve različni stranki, vendar dovolj sorodni, da lahko oblikujeta vsebino koalicijske zaveze," je poudaril. Vlado po njegovem mnenju potrebujemo čim prej, njihova vizija pa je pravična, solidarna, ustvarjalna, varna in uspešna Slovenija.

Kot je pojasnil Rihard Braniselj (Lista Virant), so ob pregledu osnutka koalicijske pogodbe ugotovili, da nekatere za njih pomembne programske točke "niso ustrezno opredeljene". Tudi sam osnutek pogodbe je bil po njegovih besedah podan brez jasnega vsebinskega koncepta. Besedilo pogodbe je bilo sicer parafirano, a Braniselj je ob tem spomnil na pogoj, da o vseh odprtih vprašanjih odločijo organi strank. Svet njihove stranke se za podporo ni odločil. Kot pravi, Slovenija bolj kot kdajkoli potrebuje trdno, trajno in stabilno vlado, česar pa predlagani mandatar "ne more zagotoviti".

Predsednik DeSUS Karl Erjavec poudarja, da so se kot odgovorna stranka odločili, da bodo spoštovali demokratična načela in so se vključili v koalicijska pogajanja. "Če ne bomo tako modri in politično zreli, se nam lahko zgodijo predčasne volitve," je opozoril. "Tisto, kar je bilo parafirano v koalicijski pogodbi, je tisto, kar smo si želeli," je zatrdil in izrazil zadovoljstvo, da so se uspeli uskladiti tudi o pokojninski reformi. Po Erjavčevem mnenju ima Janković veliko poguma, da si danes upa na glasovanje. "Jaz vam verjamem na besedo, da imate še dva glasova," mu je dejal in obenem zagotovil podporo poslancev DeSUS.

Janković pa ne bo deležen podpore poslancev SLS, saj se, kot pravi Radovan Žerjav (SLS), razhajajo v osnovnih usmeritvah. Žerjav je ob tem omenil tudi ostre besede predsednika ZZB NOB Janeza Stanovnika na prireditvi v Dražgošah. "Ker sem se pogovarjal z veleposlaniki, sem bil označen za hlapca," je pojasnil. Še bolj pa so po njegovih besedah pomembna nekatera vsebinska razhajanja med strankama, kot je odnos do korupcije, gospodarskega kriminala in davčnih oaz. A tudi če bo SLS opozicijska stranka, to ne pomeni, da "ne bo prevzela svojega dela odgovornosti pri reševanju težkih, tudi nepopularnih izzivov", je dejal.

Prav tako kot Žerjav je tudi Ljudmila Novak (NSi) poudarila, da so ves čas zagovarjali stališče, da zmagovita stranka prva dobi priložnost za sestavo vlade. Poudarila pa je, da so že ob začetku koalicijskih pogajanj jasno povedali, da v Jankovićevi vladni koaliciji ne bodo sodelovali. Razlog za to pa po njenih besedah ni le v obljubi svojim volivcem, da želijo sodelovati v večinsko pomladni vladi. Kot ugotavlja Novakova, so bili na predčasnih volitvah izvoljeni "stari oblastniki v nekoliko novih preoblekah". Skrbi pa jo tudi, da je bila Jankovićeva kandidatura že od začetka pospremljena z dvomi v zakonitost in poštenost njegovih ravnanj.

V Pozitivni Sloveniji bodo po besedah vodje poslanske skupine Janija Möderndorferja Jankovića seveda podprli, saj je po njihovem prepričanju pravi kandidat za vodenje vlade v času, ko se soočamo z gospodarsko-finančno krizo svetovnih razsežnosti. "Vse te razmere terjajo voditelja, pripravljenega na iskanje skupnih rešitev in ki razume socialno partnerstvo in pomen dialoga," je dejal in dodal, da je Janković oseba, ki zmore prevzeti odgovornost. Svoje sposobnosti je Janković po besedah Möderndorferja dokazal tako s svojim preteklim delom kot tudi s pogajanji o koaliciji. Pri glasovanju pa Möderndorfer upa na razum in razsodnost.

Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz je vnovič poudaril, da skupaj s poslancem italijanske skupnosti Robertom Battellijem svojih glasov za kandidata ne moreta prispevati, če ni jasno zagotovljena vsaj minimalna večina. S svojo podporo ne izrekata nezaupanja kandidatu, ampak takšno odločitev pogojuje moralna drža, je pojasnil. Ob tem je zatrdil tudi, da nobena stranka na njiju ni izvajala pritiskov in da so bili pogovori korektni.

Če bo Janković potrjen za mandatarja, bo lahko začel uradno sestavljati vlado, sicer pa lahko predsednik republike predlaga drugega mandatarja ali ponovno Jankovića, lahko pa mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Časnik Finance sicer piše, da bo SDS, če Janković ne bo potrjen za mandatarja, že danes v DZ vložila predlog, da poslanci za mandatarja izvolijo predsednika SDS Janeza Janšo.