c S

Sodišče EU: Italija zaradi neodvoza odpadkov kršila človekove pravice

11.01.2012 13:34 Strasbourg, 11. januarja (STA) - Sodišče EU je presodilo, da je Italija kršila človekove pravice občanov, ko je dopustila, da so se na ulicah mest več mesecev kopičile smeti. Težave s kopičenjem smeti so se na jugu Italije pojavljale od leta 1994, kriza pa je vrhunec dosegla leta 2008.

Na evropsko sodišče se je obrnilo 18 Italijanov iz mesta Somma Vesuviana blizu Neaplja, ki trdijo, da je bilo zaradi neodvažanja smeti ogroženo njihovo zdravje, prizadejana pa je bila tudi škoda okolju.

Sodišče EU je v razsodbi, objavljeni v torek, ugotovilo, da italijanske oblasti "dlje časa niso bile sposobne zagotoviti ustreznega pobiranja odpadkov in njihove predelave", zaradi česar so na ulicah ostale na tone smeti.

Na vrhuncu krize leta 2008 so bili prizadeti "prisiljeni živeti v okolju, onesnaženem s kupi smeti na ulicah", je še ugotovilo sodišče.

Kopičenje smeti na jugu Italije je posledica nedelovanja sistema zbiranja in predelave odpadkov, številni pa opozarjajo, da je za težave v veliki meri odgovorna neapeljska mafija Camorra.

Sodišče EU je sicer že marca 2010 opozorilo Rim, da ne zagotavlja ustreznega omrežja za odvoz odpadkov na območju Neaplja.