c S

Florjančič nepravilnosti v zadevi Čista lopata označil za administrativne napake

11.01.2012 13:31 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Dušan Florjančič z Generalne policijske uprave je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes dejal, da so bile napačne oznake vloženega dokaznega gradiva v zadevi Čista lopata "administrativne napake" in s tem zavrnil namigovanja zagovornikov, da naj bi šlo za ponarejanje dokazov. Florjančič je sicer pojasnjeval okoliščine policijske preiskave.

Florjančič, ki je vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, je na današnji obravnavi pojasnjeval, kako je potekala kriminalistična preiskava, ki je vodila v razkritje afere Čista lopata.

Dejal je, da je jeseni 2007 prevzel vodenje delovne skupine, ki se je ukvarjala s preiskavo domnevnih kaznivih dejanj podjetja SCT. Preiskava zlorabe položaja nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja, ki so ga sumili izčrpavanja podjetja, se je nato tekom jeseni 2007 razširila na preiskavo še nekaterih drugih kaznivih dejanj.

Med preiskavo so iz Nemčije po faksu prejeli informacije nemškega kriminalista Gerharda Schaffnerja o domnevnih kaznivih dejanjih Zidarja, vendar pa omenjeni faks ni bil pravilno vložen v dokazna gradiva, zato se je kasneje popravila številka dokumenta. Prav dejstvo, da so na policiji leta 2007 popravljali številke vloženega dokaznega gradiva se zdi zagovornikom obtoženih sporno, vendar pa je Florjančič danes večkrat poudaril, da je šlo za administrativno napako.

Zagovornike je zanimalo tudi njegovo sodelovanje s kriminalistom Robertom Slodejem, ki je iz Nemčije prejel informacije. Florjančič je pojasnil, da ni bil seznanjen z dejstvom, da se je Slodej z omenjenim nemškim kriminalistom dobil še preden je začel opravljati svoje delo kot član delovne skupine, ki je preiskovala Zidarja.

Florjančič je še ocenil, da informacije iz Nemčije sicer niso imele objektivne teže, saj tudi ne bi mogle biti uporabljene kot samostojno dokazno gradivo. Omenjene informacije so bile sicer v več kot letu dni trajajočem procesu večkrat izpostavljene kot ključno dokazno gradivo, ki je sprožilo samo preiskavo.

Današnje obravnave pa se nista udeležila soobtožena Ivan Kroflič in Ivan Zidar. Zidarjev zagovornik Janez Koščak je pojasnil, da se Zidar obravnave ni udeležil zaradi slabega počutja. Ker mora sodni senat odločati še o nekaterih predlogih zagovornikov za izločitev dokaznega gradiva, prav tako pa ni znano ali se bosta Kroflič in Zidar udeležila naslednje obravnave, bo petkova obravnava najbrž preklicana.

V zadevi Čista lopata so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.