c S

Vrhovno sodišče Miroviću in Britovšku potrdilo 30-letno zaporno kazen za umor Matjaža Volka

11.01.2012 11:00 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Vrhovno sodišče je potrdilo sodbo ljubljanskih višjih sodnikov, ki so Gregorja Britovška ter Nenada Mirovića za umor Matjaža Volka obsodili na 30 let zaporne kazni. Celjski okrožni sodniki so sicer leta 2009 obtožena oprostili, po ponovni obravnavi pa so ju ljubljanski višji sodniki pravnomočno obsodili, poročata Delo in Slovenske novice.

Višje sodišče je Mirovića spoznalo za krivega umora, Britovška pa za napeljevanje k umoru zaradi koristoljubja.

Truplo 25-letnega Velenjčana so 19. marca 2002 našli pri gramozni jami v Ljubljani. Takoj po umoru so preiskovalci Britovšku prišli na sled, za Mirovićem pa so jo izgubili, saj je pobegnil v tujino. Na podlagi mednarodne tiralice so ga prijeli šele pet let pozneje, ko so ga dunajski policisti ujeli zaradi preprodaje mamil.

Po izvedenem kazenskem postopku so celjski okrožni sodniki leta 2009 Britovška in Mirovića oprostili. Po pritožbi tožilstva pa so sodni spis pod drobnogled vzeli še ljubljanski višji sodniki, ki so zadevo ponovno preiskali in presodili, da ni nobenega dvoma, da imata na vesti umor. Oba so obsodili na 30 let zaporne kazni.