c S

VZMD: Pogodba za Mercator ne zagotavlja uresničitve cilja

11.01.2012 10:10 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Strokovni sodelavci Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) so proučili kupoprodajno pogodbo za delnice Mercatorja in ugotovili, da ta nobenemu od prodajalcev ne zagotavlja gotovega plačila kupnine, še manj pa plačilo kupnine v doglednem času. Pogodba tako ne zagotavlja uresničitve cilja, zaradi katerega bi se sklepala, menijo v VZMD.

Kot je združenje spomnilo v današnjem sporočilu za javnost, je njihov predsednik Kristjan Verbič kopijo kupoprodajne pogodbe prevzel minulo sredo, potem ko je po sklicu skupščine delničarjev pivovarne konec decembra na upravo družbe naslovil zahtevo za dostop do dokumenta. Ob prevzemu je moral podpisati izjavo o molčečnosti.

Verbič je v četrtek vložil nasprotni predlog delničarja k predlogu sklepa 6. točke dnevnega reda skupščine družbe, pri čemer so v VZMD posebej opozorili na utemeljitev nasprotnega predloga, ki se je deloma nanašala na analizo pridobljene angleške verzije pogodbe.

Tedaj so napovedali tudi natančnejšo analizo, in sicer v upanju, da bo Pivovarna Laško v najkrajšem času pripravila tudi uradno verzijo v slovenskem jeziku, kar pa se (še) ni zgodilo. Skladno s tem so strokovni sodelavci VZMD pogodbo preučili v angleškem jeziku.

Poleg tega, da je pogodba v angleškem jeziku, so ob upoštevanju molčečnosti na splošno ugotovili, da kupnina v njej ni določena. Prav tako po njihovih besedah v dokumentu ni natančno določen rok za plačilo kupnine, poleg tega pa v njem tudi ni ustreznih zavarovanj, če kupnina ne bo plačana.

"Pogodba bi ob upoštevanju določb zakona o gospodarskih družbah morala biti kot del gradiva za 6. točko dnevnega reda skupščine delničarjem dostopna takoj po objavi sklica skupščine in to v slovenskem jeziku, saj je le ta v uradni rabi v Republiki Sloveniji oziroma je namenjena državljanom Republike Slovenije, t.j. delničarjem, zlasti za uresničevanje njihovih pravic na skupščini," so opozorili v VZMD.

V tej luči predlog sklepa za 6. točko dnevnega reda po njihovem mnenju ni v celoti obrazložen, saj pogodba, ki naj bi omogočala odločitev za glasovanje, ni v slovenskem jeziku.

Vsebina pogodbe je precej nedorečena, zlasti glede zaščite interesov prodajalcev delnic, so tudi opozorili. "Obveznosti kupca so neopredeljene do takšne mere, da ni mogoče niti točno ugotoviti, kdaj in kolikšno kupnino (če sploh) bodo prodajalci prejeli in bi morali prodajalci na znesek kupnine in sploh na vedenje, ali so delnice prodane ali ne, lahko čakati lahko tudi eno leto od dneva podpisa pogodbe," so poudarili.

Kot so dodali, tako kupec ob sklenitvi pogodbe prodajalcem ne zagotavlja niti tega, da je sploh sposoben plačati kupnino za delnice, saj je to odvisno šele od naknadnih odločitev bank - potencialnih kreditodajalcev kupcu za plačilo te kupnine. Kupec ob sklenitvi pogodbe tudi ne daje ustreznih zavarovanj (bančnih garancij) za izpolnitev svojih obveznosti v dobro prodajalcev, so zatrdili.

"Pogodba v obstoječi vsebini torej nobenemu od prodajalcev ne zagotavlja gotovega plačila kupnine, še manj pa plačilo kupnine v doglednem času po sklenitvi pogodbe," so prepričani.

VZMD kljub vsemu ne nasprotuje prodaji delnic Poslovnega sistema Mercator. Mora pa prodaja po njihovih besedah potekati pod pogoji iz javnega razpisa ter z jasno pogodbo, v kateri bo določena kupnina za delnico in natančen rok za nakazilo kupnine, saj bo Pivovarna Laško le tako lahko zmanjšala likvidnostne težave, zaradi katerih je podan predlog za soglasje skupščine družbe k prodaji delnic Mercatorja. "Pogodba torej ne zagotavlja uresničitve osnovnega cilja, zaradi katerega bi se sklepala," so sklenili.