c S

Po treh tednih se nadaljuje sojenje v zadevi Čista lopata

11.01.2012 07:45 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo po treh tednih danes nadaljevalo sojenje v zadevi Čista lopata, v kateri osmerici obtoženih sodijo zaradi domnevnega dogovarjanja pri pripravi ponudb za izgradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika. Na sodišču danes pričakujejo pojasnila o delovanju policije in poteku preiskave afere.

Pred sodni senat naj bi danes stopil vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Dušan Florjančič, ki bi moral pričati že na zadnji obravnavi 21. decembra, vendar pa se obravnave zaradi bolezni ni udeležil. Florjančič je bil sicer podpisan pod nekatere pobude za odreditev preiskovalnih ukrepov, odredbe hišnih preiskav in kazenske odredbe v zadevi Čista lopata.

Florjančič bo moral na sodišču pojasniti delovanje policije in poteku preiskave, ki je vodila v razkrije afere Čista lopata. Nekatere doslej zaslišane priče so namreč policijo obtožile ponarejanja dokazov in izvajanja pritiskov pri iskanju dokaznega gradiva zoper nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja ter ostale soobtožene.

Na zadnji obravnavi v decembru je sicer predsednica sodnega senata Vesna Podjed predstavila dokazno gradivo na mobilnih telefonih, ki so bili zaseženi v okviru preiskave. Med predstavljenimi gradivi je bil je tako seznam odhodnih in prihodnih telefonskih klicev ter SMS sporočila, ki so bila shranjena na zaseženih telefonih.

V zadevi Čista lopata so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.