c S

Danes morda znano, ali bo Avstrija zakonca Karner izročila ZDA

11.01.2012 07:44 Celovec, 11. januarja (STA) - Zakonca Karner, ki sta zaradi suma nedovoljene spletne prodaje dopinških preparatov v priporu v Celovcu, bosta danes zaslišana pred preiskovalnim sodnikom v zvezi z izročitvijo ZDA. Slovenca so aretirali decembra lani v Avstriji v okviru policijske preiskave, ki je stekla, potem ko so jima prišli na sled ameriški preiskovalni organi.

Kot je za STA v torek povedal tiskovni predstavnik deželnega sodišča v Celovcu Christian Liebhauser-Karl, se bo zaslišanje v zvezi z izročitvijo zakoncev Karner začelo ob 10. uri. Ob tem je pojasnil, da ima sodnik tri možnosti in sicer, da bodisi dovoli njuno izročitev ali jo zavrne oziroma bo odločitev preložil zaradi pridobitve dodatnih dokumentov.

Odvetnik Karnerjevih Roland Grilc je za STA pojasnil, da morata biti za izročitev izpolnjena dva pogoja. Prvi pogoj se ugotavlja na osnovi dokumentov, ki jih pošlje država prosilka za izročitev, v tem primeru ZDA. Dokumenti morajo izkazati utemeljen sum storitve kaznivega dejanja. Drugi pogoj je, da je dejanje kaznivo v obeh državah, torej tako v Avstriji kot v ZDA, kar v tem primeru je.

Mihaela in Alenko Karner je avstrijska policija aretirala 27. decembra v okviru sodelovanja z ameriškimi in italijanskimi oblastmi zaradi domnevne prodaje dopinških preparatov prek interneta. Karnerjeva naj bi vodila mrežo preprodajalcev steroidov, z njihovo prodajo pa sta po ocenah avstrijske policije zaslužila okoli 38 milijonov evrov.

V okviru mednarodne preiskave so preiskovalci ugotovili, da so bila kazniva dejanja spletne prodaje dopinških preparatov storjena v različnih delih sveta, vendar ne v Sloveniji. Slovenska policija Karnerjeva medtem preiskuje zaradi sumov davčne zatajitve in pranja denarja. Slovenija za njuno izročitev ni zaprosila, so pa to storile ZDA.