c S

Škotska vlada želi referendum o neodvisnosti leta 2014

11.01.2012 07:44 Edinburgh, 10. januarja (STA) - Škotska vlada je danes sporočila, da želi referendum o neodvisnosti Škotske izvesti jeseni leta 2014. To je sporočila, potem ko je britanska vlada danes izrazila pripravljenost, da bo dala Škotski pooblastila za izvedbo referenduma, vendar pod določenimi pogoji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska vlada premiera Davida Camerona je pred tem danes sporočila, da je škotskemu parlamentu pripravljena podeliti začasne pristojnosti za izvedbo referenduma, na katerem bi odločali o tem, ali želijo končati 300 let staro zvezo z Anglijo. Ob tem je poudarila, da bi moral biti referendum čim prej, saj negotovost glede tega vprašanja škoduje škotskemu gospodarstvu, nezakonito pa bi bilo, če bi škotski parlament sam odločal o razpisu referenduma.

Škotski premier Alex Salmond - ki po ocenah poznavalcev želi referendum kasneje, da bi lahko pridobil zadostno podporo za neodvisnost - pa je dejal, da morajo odločitev sprejeti Škoti. "Referendum bi moral biti jeseni 2014, saj bodo le na ta način ljudje lahko slišali vse argumente, s tem pa bo tudi zagotovljeno, da se bodo končali vsi politični procesi," je dejal Salmond po seji škotske vlade za Sky News.

Na volitvah maja lani je Salmondova Škotska nacionalna stranka (SNP) prvič dobila absolutno večino v škotskem parlamentu od njegove ustanovitve leta 1999. SNP je takrat obljubil, da bo izvedel referendum o neodvisnosti te pokrajine.

Njegove današnje izjave bi lahko privedle so ustavnega spora z britansko vlado, čeprav pobuda za ločitev od Anglije v škotski javnosti še nima zadostne podpore. Anketa, ki jo je decembra izvedel think-tank British Future, je namreč v ponedeljek pokazala, da si 54 odstotkov Škotov želi, da bi Škotska ostala del Velike Britanije, 29 odstotkov pa si jih želi neodvisnost. V anketi je sodelovalo 497 ljudi.

Britanski državni sekretar za Škotsko Michael Moore je danes v parlamentu dejal, da čeprav britanska vlada verjame, da bi morala Velika Britanija ostati, tudi meni, da bi moral potekati zakonit referendum, za izvedbo katerega je pripravljena pooblastiti škotsko vlado. Napovedal je posvete s prebivalci Škotske in njene vlade, vprašali pa naj bi jih tudi, ali bodo na referendumu postavili enostavno vprašanje z odgovori da in ne, za kar se zavzema London.

V izjavi pa Moore ni določil časovnice za izvedbo referenduma, čeprav so mediji poročali, da bi ga morali na Škotskem izvesti v 18 mesecih in ne leta 2014, kot je načrtoval SNP, glasovnica pa bi morala vsebovati preprosto vprašanje, ali naj Škotska ostane del Velike Britanije.

Cameron je v nedeljo dejal, da bi bil zelo žalosten, če bi se Škotska ločila od Velike Britanije, ki jo je označil za najbolj uspešno partnerstvo v svetovni zgodovini.

Škotski parlament ima sicer sedaj pristojnosti na področju izobraževanja, zdravstva, okolja in pravosodja. Zunanje zadeve in obramba pa so še vedno v rokah Londona, še navaja AFP.