c S

Pogovor veleposlanika na State Departmentu redna praksa

11.01.2012 07:43 Bruselj, 10. januarja (STA) - Zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Samuel Žbogar je ponedeljkov pogovor slovenskega veleposlanika v Washingtonu Romana Kirna na ameriškem State Department danes označil kot redno prakso in izrazil zadovoljstvo, ker so se na njem dogovorili za umiritev razmer in vrnitev komunikacije tja, kamor sodi - v diplomatske kanale.

Veleposlanik Kirn je imel na povabilo State Departmenta v ponedeljek pogovor z namestnico pomočnika ameriške državne sekretarke, ki je pristojna za Srednjo Evropo, Mario Jovanovich. Do pogovora je prišlo, potem ko naj bi se po poročanju nekaterih slovenskih medijev ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli ponujal za posrednika v pogajanjih za sestavo vladne koalicije v Sloveniji. To sta tako veleposlanik kot State Department že zanikala.

Po pogovoru veleposlanika Kirna v State Departmentu so z MZZ v ponedeljek sporočili, da sta z Mario Jovanovich govorila tudi o okoliščinah, v katerih so bile podane izjave veleposlanika Mussomelija in odziv slovenskih predstavnikov. Strinjala sta se, da je potrebno retoriko vrniti v diplomatske okvire in da izjave ne bodo imele vpliva na diplomatske odnose med državama.

Minister Žbogar je danes v Bruslju na novinarsko vprašanje, kako komentira povabilo na pogovor in sam pogovor, dejal, da so "pogovori veleposlanika v State Departmentu nekaj popolnoma normalnega, neka vsakdanja stvar, redna praksa" in da ga veseli, da je lahko veleposlanik Kirn pojasnil povolilno dogajanje v Sloveniji.

Veseli ga tudi, da so prišli do dogovora, da poskušajo umiriti razmere, ker to ne koristi ne povolilnemu dogajanju v Sloveniji niti odnosom ter da "vrnejo komunikacijo tja, kamor sodi, torej v diplomatske kanale". "Mislimo, da je zadeva, kar se nas tiče, zaključena," je še dodal minister Žbogar, ki je odgovarjal na vprašanja po pogovoru s hrvaško kolegico Vesno Pusić in evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem o uresničevanju arbitražnega sporazuma.