c S

DeSUS bo podprl Jankovića, ta v sredo pričakuje zadostno podporo

11.01.2012 07:42 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Izvršni odbor DeSUS je na seji sklenil, da bo stranka podprla predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića za mandatarja. Slednji je danes napovedal, da bo kljub odločitvi Liste Virant, da ga ne podpre, vztrajal pri kandidaturi za mandatarja. Iz SDS pa so popoldne sporočili, da ne nameravajo sestavljati vlade, ki bi imela 46 glasov.

Čeprav so se zaradi ponedeljkove odločitve Liste Virant pojavila ugibanja, da bi Janković lahko odstopil od kandidature za mandatarja, je slednji to na novinarski konferenci zanikal. Napovedal je, da bo v sredo iskal podporo v DZ, pri tem pa pričakuje, da bo dobil zadostno večino.

Janković lahko v sredo računa na podpor poslancev lastne stranke, podporo so mu napovedali tudi poslanci SD, danes pa tudi poslanci DeSUS. Omenjene tri poslanske skupine imajo skupaj 44 poslanskih glasov, za potrditev pa Janković potrebuje 46 glasov.

Janković je prepričan, da bo v sredo na glasovanju dobil zadostno število glasov. Glede 45. oziroma 46. glasu pa pravi, da je iz različnih strank dobil kar nekaj sporočil, da bo dobil podporo. Ob tem pa dodal: "Ne pričakujte pa od mene imen."

V javnosti se sicer pojavljajo ugibanja, kdo bi lahko Jankoviću prinesel še dva potrebna glasova. V Listi Virant, NSi in SLS zanikajo, da bi lahko Jankoviću prispevali 45. in 46. glas.

Vodja poslanske skupine Liste Virant Rihard Braniselj je za STA zanikal, da bi lahko potrebna glasova prišla iz Liste Virant. Kot je dejal, je stranka v ponedeljek sklenila, da ne podpira kandidature Zorana Jankovića za mandatarja, v skladu s tem pa nameravajo v sredo glasovati tudi njihovi poslanci.

Da je poslanska skupina enotna glede nepodpore Jankovićevi kandidaturi, je za STA zatrdila tudi Branisljeva namestnica v poslanski skupini Katarina Hočevar. "Mislim, da ne bo nobenih presenečenj in da pri nas ni Puckov," je dejala. Tudi poslanec Ivan Vogrin, ki se ga je največkrat omenjalo s tem v zvezi, je zatrdil, da Jankovića ne bo podprl, čeprav se je danes srečal z njim.

Poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli je za STA ponovil, da tudi po sestanku, ki ga je imel z Jankovićem danes, vztraja pri tem, da s poslancem madžarske skupnosti Laszlom Gönczem ne bosta "jeziček na tehtnici", torej da njune podpore Jankoviću ni pričakovati. Battelli namreč meni, da bi bilo stanje, ko bi mandatarja oz. vlado potrdili s 46 glasovi, neodgovorno za državo, saj je potreben širši pogovor.

Če pa bi nastal položaj, ko bi imele Pozitivna Slovenija, SD in DeSUS na eni strani ter SDS, NSi, SLS in Lista Virant na drugi vsaka po 44 glasov in ne bi izglasovali mandatarja, pa Battelli pravi, da "pa bo 44 proti 44". V tem primeru bo treba najti druge korake, je dejal. Ob tem je še dodal, da pri predsedniku SDS Janezu Janši še nista bila na pogovorih.

Sicer pa je Janković danes na vprašanje, kako si "predstavlja vladati z zgolj 46 glasovi", odgovoril, da bi bila sicer potrebna večja koalicija, vendar na drugi strani računa na toliko močnejšo in bolj strokovno vlado.

Povedal je, da se je danes sestal tudi s SDS in njenim predsednikom Janezom Janšo. Govorili so o razvojnih projektih, referendumski zakonodaji in drugačnemu sistemu volitev. Sestal se je tudi s predsednikom republike Danilom Türkom, ki je izrazil pričakovanje, "da bomo s poslanci in poslankami našli skupen jezik glede na to, da smo imeli parafirano, ne pa sicer tudi podpisano, koalicijsko pogodbo".

Stranka SDS je sicer pozno popoldne na socialnem omrežju Twitter zapisala, da ne namerava sestavljati vlade, ki bi imela pičlo večino 46 glasov. Če bo stranka v opoziciji, bo podprla dobre vladne projekte, če bo v vladi, pa enak pristop pričakuje od Pozitivne Slovenije. Obnovila bo tudi partnerstvo za razvoj, so še zapisali.

Erjavec je sicer danes po seji izvršnega odbora povedal, da se bo stranka v primeru, da Janković na sredinem glasovanju ne bo prejel zadostne podpore, pogajala z morebitnim drugim mandatarjem.

Sicer pa je Erjavec izrazil zadovoljstvo nad koalicijsko pogodbo, ki jo je pripravila Pozitivna Slovenija. Kot je pojasnil, so v pogodbo uspeli vložiti vse tisto, kar jih zanima. Tako so med drugim dosegli, da v letu 2013 pokojnine ne bi padle v morebiten intervencijski zakon. Prav tako so uskladili kompromisni predlog pokojninske reforme, po katerem bi se pokojnine usklajevale 60-odstotno z rastjo plač in 40-odstotno z rastjo življenjskih stroškov. Sprejeli so tudi stališče, da je treba preprečiti zlorabe predčasnega upokojevanja.

Prav tako so v DeSUS po besedah predsednika stranke uspeli s četrtim dohodninskim razredom. Kot je dejal Erjavec, je DeSUS ves čas zagovarjala stališče, da je treba bolj obremeniti tiste z visokimi plačami. V osnutek koalicijske pogodbe pa so vnesli še subvencioniranje pripravništva za poklice, ki so v gospodarstvu deficitarni.

Erjavec je pojasnil, da so se dogovorili za dve ministrski mesti za DeSUS. Ker pa je Lista Virant v ponedeljek napovedala, da v koalicijo, ki bi jo sestavil Zoran Janković, ne namerava, bi bil tudi razrez ministrskih mest kasneje drugačen, je pojasnil.