c S

AUKN nadzorne svete pozvala k spoštovanju pravil izogibanja nasprotij interesov

11.01.2012 07:38 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Agencija za upravljanja kapitalskih naložb RS (AUKN) je na vse nadzorne svete družb s kapitalsko naložbo države naslovila poziv k dolžnosti spoštovanja pravnih pravil s področja izogibanja nasprotij interesov in da izvedejo vse ustrezne ukrepe za izvrševanje teh pravil ter s tem vzpostavijo najvišje standarde na tem področju.

AUKN meni, da morajo biti predstavniki države v nadzornih svetih državnih družb neodvisni, etično ter poslovno neoporečni v taki meri, da predstavljajo zgled vsem ostalim, so danes sporočili iz agencije, kjer posebej izpostavljajo področje nasprotja interesov in dolžnosti članov nadzornih svetov, kot izhajajo iz pravnih virov na tem področju.

Od članov nadzornega sveta se predvsem pričakuje, da bodo z vso potrebno skrbnostjo pozorni na vsako možno nasprotje interesov in storili vse, da se mu izognejo. Prav tako se od nadzornega sveta pričakuje, da bo ustrezno ravnal oz. odločil tudi v pristojnih zadevah dejanskega ali možnega nasprotja interesov članov organov vodenja.

Pri izogibanju nasprotja interesov velja slediti načelu proaktivne transparentnosti, ki omogoča, da so odločevalcem razkrite vse okoliščine oz. povezave, tudi takšne, ki bi lahko ustvarjale le videz, da vplivajo na nepristransko in objektivno opravljanje nalog posameznega člana organa. Sam član nadzornega sveta pa naj skrbno presodi, ali se iz odločanja izloči sam ali odločitev o njegovi izločitvi prepusti ostalim članom organa oziroma drugemu pristojnemu organu. Če dejansko ali možno nasprotje interesov vpliva na normalno in učinkovito delo oz. odločanje v organu, se od člana nadzornega sveta pričakuje, da bo ocenil možnost odstopa s funkcije.

Agencija pričakuje, da nadzorni sveti v poročilo o delu vključijo tudi poročilo o stanju v družbi na področju nasprotja interesov, ki naj obsega vsaj opredelitev števila primerov, če gre za resnejše primere kršitev pravil o prepovedi nasprotja interesov, pa tudi podrobno poročilo za vsak takšen posamezen primer.

Kot so še navedli na AUKN, bodo pozorno spremljali delo članov nadzornih svetov ter ocenili pošteno in odgovorno delo ter dosežene rezultate nadzornega sveta družbe.