c S

Ložu za ugrabitev 15-mesečne deklice dve leti in pol zaporne kazni

11.01.2012 07:37 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Sodišče je danes 28-letnemu Urošu Ložu, obtoženemu ugrabitve 15-mesečne deklice avgusta lani v Mekinjah, izreklo dve leti in pol zapora, kar je še precej več, kot je predlagal državni tožilec, je za STA dejal Ložev odvetnik Andrej Žabjek. Na višino kazni se bo pritožil v zakonitem roku oziroma v 15 dneh po prejemu sodbe.

Odvetnik Žabjek je prepričan, da je tako visoka izrečena kazen previsoka glede na ugotovitev izvedenca, psihiatra Gorazda Mrevljeta, da je bil obtoženec v času storitve dejanja bistveno zmanjšano prišteven.

Žabjek je še izpostavil, da je izvedenec predlagal obvezno zdravljenje za odvisnike zoper igre na srečo, vendar sodišče tega ukrepa ni izreklo. To ga, kot je dejal, tudi preseneča. Meni namreč, da bi bilo tak ukrep potrebno izreči, saj bi se obtoženec lahko ozdravil že v času izvrševanja zaporne kazni.

"Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do osem let. Sodnica Mojca Zalar Kocjančič je pač smatrala, da je bil način storitve kaznivega dejanja tako grozovit, da bi se lahko deklica zadušila, ko ji je zvezal roke in v usta dal krpo. Zato je sodišče izreklo tako strogo kazen," je pojasnil Žabjek.

Na današnjem nadaljevalnem sojenju naj bi zaslišali tudi moškega, ki naj bi potrdil, da je Loža izsiljeval nekdo, ki ga poznajo pod nadimkom Buco. A ta se na sodišču ni pojavil, je še pristavil obtoženčev zagovornik Andrej Žabjek.