c S

Stečaj Viator & Vektor Logistike končan predvidoma decembra 2013

11.01.2012 07:37 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Stečaj družbe Viator & Vektor Logistika se bo po oceni upravitelja Antona Jagodica predvidoma sklenil decembra 2013. Jagodic sicer priznava, da je načrt postopka za tako velik stečaj zastavljen zelo optimistično, vendar meni, da je izvedljiv, saj da obstaja precejšen interes za nakup večjega dela premoženja.

V zakonsko določenem roku je terjatve po navedbah stečajnega upravitelja prijavilo 941 upnikov v skupni višini približno 200 milijonov evrov. A številka še ni dokončna, saj je zaradi velikega števila terjatev sodišče zaprosil za enomesečno podaljšanje roka za njihov preizkus, je razvidno iz otvoritvenega poročila upravitelja, danes objavljenega na spletni strani Ajpesa.

Bilančna vrednost vseh terjatev znaša 10 milijonov evrov; doslej je Jagodicu sicer uspelo izterjati za dober milijon evrov terjatev izpred stečaja, z izterjavo preostalih pa bo po njegovi oceni več težav, pričakuje tudi večje število sodnih postopkov.

Bilančna vrednost nepremičnin in opreme znaša 16,5 milijona evrov - vrednost je ocenjena na podlagi cenitve, ki jo je izdelal sodno zapriseženi cenilec. V otvoritveni bilanci je upoštevana likvidacijska vrednost osnovnih sredstev. "Glede na gospodarsko situacijo v Sloveniji ocenjujem, da je takšna konservativna ocena bližja realni unovčljivi vrednosti," je poudaril stečajni upravitelj in dodal, da pa se bo prava vrednost pokazala v postopkih prodaje.

Večji del osnovnih sredstev predstavljajo nepremičnine na lokaciji v Škofji Loki - novo in staro visokoregalno skladišče, delavnice in stara upravna stavba. Pretežni del opreme pa predstavlja vozni park - skupaj je 350 tovornjakov, vlačilcev in priklopnikov.

V otvoritveni bilanci Jagodic izkazuje le deleže v podjetjih v BiH, Makedoniji in Srbiji (Vršac), medtem ko deleža v podjetjih na Hrvaškem in v Srbiji (Novi Sad) zaradi slabega finančnega položaja nimata pozitivne vrednosti.

Ravno tako stečajni upravitelj ni ovrednotil deležev dveh največjih hčerinskih podjetij v Romuniji in na Češkem. Po njegovih pojasnilih prenos naložbe na Češkem iz skupine na dolžnika formalno ni bil dokončan, saj Logistika nikoli ni bila vpisana v register pravnih oseb na Češkem; pravni status tega podjetja še ni v celoti razčiščen.

Bolj nenavaden pa je po Jagodičevih navedbah položaj z lastništvom romunske firme, kjer je bil delež šele pred kratkim prenesen z Logistike na ločitvenega upnika. Dokumentacijo, ki jo je pridobil v zvezi s tem, bo sicer proučil in se o nadaljnjih korakih odločili še ta mesec, saj se rok za izpodbijanje pravnih dejanj izteče v začetku marca.

Stečajni upravitelj bi lahko unovčevanje premoženja izvedel v letu in pol. S prodajo nepremičnin bo začel takoj po zaključku preizkusa terjatev, torej v aprilu. Že januarja pa načrtuje začetek prodaje zalog in poslovnih deležev hčerinskih podjetij, ki bi jo lahko zaključil v treh do šestih mesecih. Prodajo sicer po njegovem mnenju lahko zavleče le uspešno izpodbijanje prevzema hčerinske firme v Romuniji. Vozni park bo začel predvidoma odprodajati v februarju.

Viator & Vektor Logistika, katere stečaj je stekel 8. septembra, je zaposlovala okoli 500 delavcev. V prvem mesecu po začetku stečaja je bilo zaposlenih še 32 delavcev, v oktobru, novembru in decembru pa 16 delavcev. Trenutno je zaposlenih 10 delavcev, že februarja jih bo zaposlenih sedem, do konca leta pa bosta le še en do dva zaposlena.