c S

V okviru javnega vpogleda v podatke o nepremičninah preko 32 milijonov poizvedb

11.01.2012 07:37 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Gurs je od 26. decembra do 9. januarja v spletni aplikaciji za javni vpogled v podatke o nepremičninah zabeležil 1,56 milijona vpogledov, v okviru katerih je bilo opravljenih preko 32 milijonov t.i. baznih poizvedb.

Dejansko število nepremičnin, v katere so uporabniki vpogledali, je bistveno manjše od navedenih 1,56 milijona. Vsi lastniki, ki so spremenili podatke, so ponovno vpogledali, ali so podatki spremenjeni. V nekatere nepremičnine pa je bilo iz različnih razlogov vpogledano večkrat, so danes sporočili iz Geodetske uprave RS (Gurs).

Gurs deli statistiko poizvedb z javnim vpogledom v podatke o nepremičninah na uporabniške (iskanja po enem izmed vhodnih podatkih, npr. po naslovu, parceli ali stavbi) in bazne poizvedbe (število vseh dostopov do posameznih podatkov). Vsak klik znotraj ene uporabniške poizvedbe povzroči več baznih poizvedb - v povprečju 20.

Na primer, ob iskanju stanovanja v stanovanjskem bloku preko naslova je bila izvedena ena uporabniška poizvedba, rezultat te pa so tri bazne poizvedbe: številka stavbe, številka parcele, podatki iz registra prostorskih enot.

Vsi naslednji kliki na tej stavbi so bazne poizvedbe. Za informacijo o stanovanju je potreben klik na seznam dela stavbe. Klik na številko dela stavbe da podrobne podatke iz katastra stavb in registra nepremičnin. Za podatek o vrednosti pa je potreben še klik na oznako za evro.

Za podatke o lastnikih je potreben za ta del stavbe še zadnji klik - ker so dostopni podatki o pravnih osebah iz katastrov in registra nepremičnin, to pomeni dva bazna dostopa. Če k stanovanju spada še garaža, so potrebni še trije kliki za podrobne podatke o garaži in njeno vrednost.

Spletna aplikacija za javni vpogled v podatke o nepremičninah omogoča vpogled v podatke o eni nepremičnini iz naslednjih evidenc: kataster stavb, zemljiški kataster, register nepremičnin in register prostorskih enot. Dostop do podatkov je možen le preko številke parcele, številke stavbe, številka dela stavbe ali naslov stavbe. Dostop preko podatkov o lastniku ni možen.

Gurs je namreč do sobote, 7. januarja, v skladu z začasno odločbo informacijske pooblaščenke onemogočil javni dostop do imen, priimkov, naslovov in podatkov o letu rojstva vseh fizičnih oseb pri vseh nepremičninah, do katerih je mogoče dostopati z uporabo javnega vpogleda.

Uporabniki sicer lahko do istih podatkov, kot so bili do izdaje začasne odločbe informacijske pooblaščenke dostopni v javnem vpogledu v podatke o nepremičninah, dostopajo z javnim vpogledom v podatke zemljiške knjige, ki je dostopen na portalu E-sodstvo na spletni strani https://evlozisce.sodisce.si/esodstvo/index.html. Do podatkov o lastnikih dostopajo z identifikacijsko številko parcele, stavbe ali dela stavbe, ki jo pridobijo z javnim vpogledom v podatke o nepremičninah.