c S

Del vdovske pokojnine od 1. januarja največ dobrih 87 evrov

10.01.2012 15:12 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Del vdovske pokojnine od 1. januarja dalje znaša največ 87,09 evra, so sporočili iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Navajajo še, da skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine znaša največ 1730,64 evra.

Vdova oziroma vdovec, ki ima poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje starostne ali invalidske pokojnine, lahko glede na zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju uživa tisto pokojnino, ki si jo sam izbere. Vdovi oziroma vdovcu pa se lahko, če je to zanj ugodneje, poleg starostne ali invalidske pokojnine izplačuje tudi 15 odstotkov zneska vdovske pokojnine, ki gre njej ali njemu po pokojnem zavarovancu ali uživalcu pravic, a največ do zneska v višini 15 odstotkov povprečne mesečne pokojnine, izplačane v državi v predhodnem koledarskem letu.

Po statističnih podatkih pokojninskega zavoda je povprečna pokojnina z varstvenim dodatkom v državi lani znašala 580,61 evra. Tako lahko zavod od 1. januarja letos izplačuje upravičencem do dela vdovske pokojnine ta del največ v višini 87,09 evra.

Vendar pa se vdovi oziroma vdovcu, ki se jima izplačuje lastna starostna ali invalidska pokojnina, ne izplača dela vdovske pokojnine oziroma se ta del pokojnine zmanjša, in sicer tako, da skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine ne presega starostne pokojnine moškega, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe.

Najvišja pokojninska osnova, veljavna od 1. januarja 2011, ki velja tudi v letu 2012 vse do njene spremembe, znaša 2204,64 evra. Starostna pokojnina moškega se v letošnjem letu za 40 let pokojninske dobe odmeri v višini 78,5 odstotka pokojninske osnove. Zgornja meja skupnega izplačila starostne oziroma invalidske pokojnine in dela vdovske pokojnine tako od 1. januarja dalje znaša 1.730,64 evra, še navajajo na Zpizu.