c S

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice tik pod sedmimi odstotki

10.01.2012 12:54 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice se je danes znova zvišal in je tik pod psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju ekonomistov ne omogoča vzdržnega zadolževanja na dolgi rok. Nevarno se sedmim odstotkom znova približuje tudi Italija.

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice z ročnostjo desetih let je bila danes ob 12. uri na sekundarnem trgu pri 6,98 odstotka, kar je 0,15 odstotne točke več kot v ponedeljek. Zaupanje v Slovenijo očitno precej hitro upada, je razvidno iz podatkov, ki jih je STA posredovala Nova Ljubljanska banka. Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je prejšnji teden vztrajal pri 6,66 odstotka.

Znova se je zvišala tudi zahtevana donosnost na italijanske obveznice, in sicer se je glede na ponedeljek okrepila za 0,10 odstotne točke na 6,85 odstotka. Na prvi trgovalni dan letošnjega leta je bila zahtevana donosnost na italijanske desetletne državne dolžniške vrednostne papirje pri 6,53 odstotka.

Ob tem pa je danes nekoliko popustil pritisk na Španijo, saj se je donos do dospelosti španske obveznice z ročnostjo deset let znižal za 0,11 odstotne točke na 5,44 odstotka. Kljub temu je zahtevana donosnost precej višja kot pred tednom dni, ko je bila pri le 5,08 odstotka.

Donos do dospelosti nemške desetletne obveznice je medtem glede na ponedeljek opoldne ostal nespremenjen pri 1,87 odstotka. S tem se je znova precej povečal pribitek slovenskih na referenčne nemške desetletne obveznice, in sicer je danes dosegel 5,11 odstotka. Ob začetku leta je bil pri 4,75 odstotka.