c S

Battelli in Göncz vztrajata, da ne bosta "jeziček na tehtnici"

10.01.2012 12:54 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli je za STA potrdil, da je bil danes na sestanku v Pozitivni Sloveniji in dejal, da je bil pogovor bolj informativen. Še vedno vztraja tudi pri tem, da s poslancem madžarske skupnosti Laszlom Gönczem ne bosta "jeziček na tehtnici", torej njune podpore Zoranu Jankoviću ni pričakovati.

Lista Virant je v ponedeljek odločila, da Jankovića ne bo podprla za mandatarja, prav tako pa z njim ne gredo v koalicijo. O vstopu v Jankovićevo koalicijo danes razpravlja tudi izvršni odbor DeSUS. Če bi se v DeSUS odločili za podporo Jankoviću, bi ta imel zagotovljenih 44 glasov, za izvolitev pa jih potrebuje 46, zato bi morala zanj glasovati tudi oba poslanca manjšin.

Vendar pa Battelli meni, da bi bilo stanje, ko bi mandatarja oz. vlado potrdili s 46 glasovi, neodgovorno za državo, saj je potreben širši pogovor.

Če pa bi torej nastala situacija, ko bi imele Pozitivna Slovenija, SD in DeSUS na eni strani ter SDS, NSi, SLS in Lista Virant na drugi vsaka po 44 glasov in ne bi izglasovali mandatarja, pa Battelli pravi, da "pa bo 44 proti 44". V tem primeru bo treba najti druge korake, je dejal.

Kot je še potrdil Batelli, sta bila z Gönczem danes na sestanku pri predstavnikih Pozitivne Slovenije Janiju Möderndorferju in Romanu Jakiču, pogovor pa je bil bolj informativne narave, je ocenil Battelli. Ob tem je še dodal, da pri predsedniku SDS Janezu Janši še nista bila na pogovorih.