c S

Za prijavo dohodnine od najemnin čas do 16. januarja

10.01.2012 11:27 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Davčni zavezanci, ki so v letu 2011 oddajali fizičnim osebam premoženje v najem, imajo do 16. januarja čas davčnemu organu oddati napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Novosti s preteklim letom ni, na voljo je le novi obrazec.

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo zavezanci, ki so lani fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje, oddati na pristojni davčni urad na predpisanem obrazcu osebno ali po pošti. Napoved je mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki, so danes sporočili iz Davčne uprave RS (Durs).

Zavezanci, rezidenti Slovenije, so dolžni napovedati dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v in izven Slovenije, medtem ko morajo nerezidenti napovedati le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Tako kot lani napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) preko upravnikov. Upravniki večstanovanjskih stavb so namreč dolžni za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati akontacijo dohodnine v breme prejemnika dohodka.

Akontacija dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se odmeri po 25-odstotni stopnji od davčne osnove. Davčna osnova je doseženi dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za 40 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja, če jih v času oddajanja premoženja v najem plačuje najemodajalec sam. Normirani oz. dejanski stroški ne zmanjšujejo davčne osnove od dohodka, doseženega z oddajanjem kmetijskega in gozdnega zemljišča v najem.

Za zavezance, ki ne bodo vložili davčne napovedi ali je ne bodo vložili v roku, je predvidena globa od 200 do 400 evrov. Posameznika, ki v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke, pa se za prekršek kaznuje z globo od 400 do 1200 evrov.

Durs je sicer za leto 2010 prejel 24.025 napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Skupni znesek davčne osnove teh zavezancev je znašal 31,16 milijona evrov, akontacija dohodnine pa je znašala 7,79 milijona evrov.