c S

V političnem prostoru odmeva odločitev Liste Virant, da ne bo podprla Jankovića

10.01.2012 11:27 Ljubljana, 10. januarja (STA) - V političnem prostoru dan pred odločanjem o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću odmeva napoved Liste Virant, da Jankovića v DZ ne bo podprla in ne šla z njim v koalicijo, s čemer postaja njegova potrditev vse manj verjetna. Danes o tem razpravljajo poslanske skupine, pravkar pa se na vladi sestaja kolegij stranke SD na čelu z Borutom Pahorjem.

Pred kolegijem stranke SD, ki je edina zagotovila podporo Jankoviću, se je sestala tudi poslanska skupina te stranke. Podpredsednika SD Miran Potrč in Patrick Vlačič sta bila pred kolegijem z izjavami skopa, Potrč je dejal le, da gredo pozdraviti predsednika Pahorja, ki se je vrnil iz bolnišnice.

Ravno v času zbiranja članov kolegija se je iz poslopja, kjer so tako prostori vlade kot predsednika republike, odpeljal kandidat za mandatarja Janković. Sklepati gre, da se je morebiti sestal s predsednikom države Danilom Türkom. Janković bo sicer odločitev Liste Virant, ki mu je odrekla podporo, komentiral popoldan na novinarski konferenci.

Vse oči so sedaj uprte v DeSUS, ki je pravkar začel sejo izvršnega odbora, na kateri se bo odločil o podpori Jankoviću. Ta ima v DZ skupaj zagotovljenih le 38 glasov poslancev, z DeSUS pa bi jih imel le 44, kar je še premalo za njegovo potrditev. Četudi bo Janković v sredo dobil potrebnih 46 glasov, pa bi ga čakala manjšinska vlada, zato se pojavljajo ugibanja, ali utegne od kandidature odstopiti.

Poslanci SD so do odločitve Liste Virant kritični in menijo, da je ta stranka ves čas držala figo v žepu. Poslanec Srečko Meh pravi, da je ta odločitev slaba, to se po njegovih besedah "ne bi smelo delati", ocenjuje tudi, da to lahko predolgo zavleče postopek sestavljanja vlade. Potrdil pa je, da so se poslanci SD na poti na vlado mimogrede srečali z Jankovićem, ki pa je po ocenah Meha razočaran.

Minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan zagotavlja, da ima Janković njegovo podporo. Židan je sicer nedavno dejal, da bo njegova odločitev glede Jankovića taka kot odločitev predsednika stranke Pahorja. Židan je pred kolegijem novinarjem dejal, da bodo nagrajeni tisti, ki se trudijo za državo. Na vprašanje, ali je možno, da se "veliki" še dogovorijo, odgovarja s pričakovanjem, da imajo "večji toliko državniške modrosti, da kakšno zamero pozabijo in se pogovarjajo". Največja odgovornost je namreč na največjih, poudarja. Dodaja še, da SD ni bil pripravljen govoriti o kadrovskih zadevah v vladi, dokler kandidat za mandatarja ne bi bil potrjen.

Do Liste Virant je bil oster tudi Dušan Kumer, ki ga odločitev Virantovih ni presenetila. Zadnje tri tedne je bilo namreč po njegovih besedah "vse skupaj podobno neke vrste političnemu prešuštvu".

V DZ so se danes dopoldne sestale tudi druge poslanske skupine, med drugim SLS in NSi.