c S

Igre je konec

10.01.2012 09:58 Koper, 10. januarja (STA) - Po vsem, kar se je od volitev dogajalo, Virantu težko verjamemo, da je do zadnjega dopuščal možnosti za obe opciji - z Jankovićem ali z Janšo. Tistih nekaj predvolilnih iskric med njim in Janšo ne prepriča, kam vse skupaj vodi, je potem dokazala ad hoc zložena koalicija za izvolitev predsednika parlamenta, v Primorskih novicah piše Davorin Koron.

Odločitev Liste Virant je bila Virantova. Da jo bodo spoštovali, pa naj stranka z njo krene v levo ali v desno, so konec prejšnjega tedna zagotavljali ljudje iz njegove bližine. Njihov vodja je sicer zanikal, da to pomeni pridružitev desnosredinski koaliciji Janeza Janše.

Je torej koalicijske predigre konec, bomo v sredo naposled dobili vlado? Ne pozabimo na DeSUS, ki o morebitnem vstopu v koalicijo odloča na današnjem vrhu stranke. Tu pa je razpoloženje drugačno. Karl Erjavec v svojih strankarskih vrstah nima moči, kakršno ima Virant med svojimi. V stranki so ljudje, ki željno čakajo na priložnost. Ubrali so taktiko z najmanj tveganja, počakali na odločitev Virantovih in ne bomo presenečeni, če jih bomo videli na oblasti.

Če se bodo jutri v Listi Virant in v DeSUS odločili pričakovano, torej za koalicijo z Janšo, bodo (skupaj s poslancema narodne enotnosti?) uveljavljali priznanje, da so ravnali državotvorno, da so prebili usodno blokado. Čeprav se bo v zgodovini države zgodilo prvič, da oblasti ne bo dobil nekdo, ki je bil relativni zmagovalec volitev, sklene komentator.