c S

Slovenija pisala Hrvaški glede opredelitve spora o meji

10.01.2012 07:36 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Slovensko zunanje ministrstvo je danes v pismu obvestilo Hrvaško, da državi nista uspeli podrobno opredeliti vsebine spora v mesecu dni, kot to določa arbitražni sporazum, in da bo Slovenija podrobno opredelitev vsebine spora podala v svoji utemeljitvi, ki jo bo v skladu s sporazumom predložila arbitražnemu sodišču.

V primeru, da bo Hrvaška predložila ločeni dokument pred predložitvijo zagovora iz prvega odstavka 6. člena, pa si Slovenija pridružuje pravico, da stori enako, so zapisali na MZZ ter dodali, da bodo z vsebino pisma seznanili tudi Evropsko komisijo.

S tem je Slovenija zavarovala svoj interes glede podrobne opredelitve vsebine spora v arbitražnem postopku, so še sporočili z MZZ.

Prvi odstavek 6. člena arbitražnega sporazuma sicer določa, da vsaka pogodbenica arbitražnemu sodišču v 12 mesecih predloži memorandum, kar naj bi pomenilo do 9. decembra letos.

Danes se je sicer iztekel enomesečni rok, do katerega bi državi po arbitražnem sporazumu o meji med državama morali podrobneje opredeliti predmet spora.

Sicer se bodo v torek na pogovorih glede izpolnjevanja obveznosti iz arbitražnega sporazuma v Bruslju sestali slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, ki opravlja tekoče posle, njegova nova hrvaška kolegica Vesna Pusić in evropski komisar za širitev Štefan Fülle. Obe strani pričakujeta seznam kandidatov za arbitre, ali ga bosta dobili, pa še ni znano.