c S

Virantova lista ne gre v Jankovićevo koalicijo

10.01.2012 07:39 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Svet Liste Virant je odločil, da njihovi poslanci kandidata za mandatarja Zorana Jankovića v državnem zboru v sredo ne bodo podprli. Prav tako stranka ne gre v njegovo koalicijo. Po besedah Gregorja Viranta taki odločitvi botrujejo velika programska razhajanja in ocena, da v tej koaliciji ne bi mogli zadostno uresničiti svojega programa.

Sicer pa odločitve o tem, ali bodo šli v koalicijo s prvakom SDS Janezom Janšo, še ni, je po seji sveta na novinarski konferenci povedal Virant. Počakali bodo na glasovanje o mandatarju, ki bo v sredo, če bodo zatem povabljeni na pogajanja z Janšo, pa se bodo na vabilo odzvali.

Po Virantovih besedah ima koalicijska pogodba, ki je nastajala pod "taktirko Pozitivne Slovenije, eno veliko hibo, in sicer pomanjkanje koncepta". "V veliki meri je nastajala kot seštevek pripomb drugih pogajalskih skupin, pogrešali pa smo koncept, ki bi ga zagovarjala Pozitivna Slovenija. Razlike Liste Virant in Pozitivne Slovenije so tako zelo velike," pravi.

Vodja pogajalske skupine Liste Virant Janez Šušteršič pa je povedal, da so ob usklajevanju koalicijske pogodbe in parafiranju opozorili, da obstajajo določena odprta vprašanja in kompromisi, ki so jih morali predstaviti svetu stranke.

"Ocenili smo tudi celoten potek pogajanj, pri čemer je tista stranka, ki bi morala biti najmočnejša tudi v vsebinskem smislu, dala od vseh strank najmanjši vložek v koalicijsko pogodbo. Ta je bil na ravni treh strani, zatem pa so bolj mediirali pogajanja med ostalimi strankami," je pojasnil Šušteršič. Po njegovih besedah je bilo očitno, da je bil cilj teh pogajanj to, da se v pogodbo zapiše vse, kar je treba za to, da Lista Virant s teh pogajanj ne bo šla. Toda to jih ni prepričalo in vzbudilo v njih zaupanja, da bi lahko v taki koaliciji tudi uresničevali tisto, kar "je bilo sicer blagohotno in z veliko rezervacijami zapisano v pogodbo".

Janković ima tako zaenkrat le načelno podporo 28 poslancev Pozitivne Slovenije in 10 poslancev SD, kar pa ni dovolj za potrditev v DZ. Potrebuje namreč 46 poslanskih glasov, podporo pa so mu že odrekle SDS, Lista Virant, SLS in NSi. DeSUS bo o podpori Jankoviću odločal v torek, prav tako je še nejasna podpora dveh poslancev manjšin. Oba sta namreč napovedala, da v primeru tesnega izida ne bosta jezička na tehtnici.

V Pozitivni Sloveniji odločitve Virantove stranke še niso želeli komentirati. Vodja poslanske skupine stranke Jani Möderndrofer pa je na vprašanje STA, ali so v stranki presenečeni, odgovoril, da glede na pogovore so. Tiskovna predstavnica Pozitivne Slovenije Nataša Pelko je pojasnila, da se bodo v stranki odzvali v torek.

Tudi preostale stranke, s katerimi se je Zoran Janković pogovarjal o oblikovanju koalicije, za zdaj večinoma ne komentirajo odločitve Liste Virant. Konkretnejše odzive je pričakovati v torek. Kot je dejal vodja poslanske skupine SD Janko Veber, se bo v torek sestala poslanska skupina in razpravljala tudi o tej odločitvi. Ne glede na takšno odločitev Liste Virant bo SD po Vebrovem prepričanju Jankovića podprla za mandatarja.

Na vprašanje, ali bi bilo bolje, da Janković odstopi od kandidature za mandatarja, pa Veber odgovarja, da je to treba vprašati Jankovića.

Namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Franc Jurša odločitev članov sveta Liste Virant označuje kot njihovo legitimno pravico, ki pa bo po njegovem mnenju zelo otežila za torek napovedano odločanje izvršnega odbora DeSUS o tem, ali naj gre stranka v Jankovićevo koalicijo. Stranka se bo morala namreč, kot je dejal, odločati o tem, ali naj gre v neko manjšinsko vlado, "kar pa ni enostavna odločitev, saj je v takšni vladi zelo težko delati".

Tudi desnosredinske stranke so s komentarji na odločitev Liste Virant večinoma skope. Tiskovni predstavnik SDS Jernej Pavlin je za STA dejal, da v stranki zdaj zdaj poteze Liste Virant ne bodo komentirali.

Tiskovna predstavnica SLS Lejla Kogej je dejala, da v stranki odločitve sveta Liste Virant ne bodo komentirali, saj da odločitev organov drugih strank nikoli ne komentirajo. V stranki so že pred časom povedali, da Zorana Jankovića v sredo ne bodo podprli za mandatarja. V četrtek pa se bo sestal izvršilni odbor SLS, ki bo razpravljal o položaju, ki bo nastal po sredinem glasovanju v DZ. Takrat se bodo tudi odločali, kako bo stranka ravnala naprej, je dejala.

"Svobodna odločitev vsake stranke je, da se sama odloči, s kom gre ali ne gre v koalicijo," pa ocenjuje predsednica NSi Ljudmila Novak. Poudarila je, da so v stranki že na začetku povedali, da ne gredo v koalicijo, zato so menili, da je odgovorno, da pripravijo nek alternativni program ali koalicijo. "Mi smo na tem delali, stvari so seveda še odprte," še dodaja.

Po njenih besedah je vse odvisno tudi od tega, kako se bo končalo glasovanje v sredo, saj je "glasovanje vendarle tajno".

Po neuradnih podatkih naj bi se sicer v nedeljo zvečer o osnutku koalicijske pogodbe uskladile tudi desnosredinske stranke.

Da bo seja državnega zbora, na kateri bodo odločali o kandidatu za mandatarja, je sicer danes sklenil kolegij predsednika DZ Gregorja Viranta. Vodje poslanskih skupin pa so zavrnili predlog Pozitivne Slovenije, da bi na isto sejo uvrstili tudi novelo zakona o vladi.