c S

Evropski jeklarji zaradi nelojalne konkurence s pritožbo zoper Kitajsko

10.01.2012 07:33 Bruselj, 09. januarja (STA) - Združenje evropskih jeklarjev Eurofer je v petek na Evropsko komisijo naslovilo pritožbo zoper kitajske uvoznike jekla, ker naj bi ti s pomočjo subvencij z dampinškimi cenami spodkopavali evropsko jeklarsko industrijo doma in v deželah v razvoju. Gre že za drugo akcijo Euroferja zoper Kitajsko v zadnjih mesecih.

Evropski jeklarji so se v Bruslju pritožili zoper "obsežno pomoč" Kitajcem na področju posojil, garancij, davkov, investicij, proizvodnje, plač in izvoza, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Jasno je, da čudežni uspeh kitajske jeklarske industrije, ki zdaj predstavlja že skoraj 50 odstotkov vse svetovne proizvodnje, ni rezultat svobodnega trga," je dejal prvi mož Euroferja Gordon Moffat.

Kot je opozoril, si kitajske centralne, regionalne in lokalne oblasti lastijo skoraj vse dele svoje jeklarske industrije, obenem pa dirigirajo in subvencionirajo skoraj vse njene vidike.

S promoviranjem sektorja in dampinškimi cenami je Kitajska po Moffatovih besedah že ves čas glavni povzročitelj nelojalne konkurence na svetovnem jeklarskem trgu. To ima za posledico zlasti oškodovanje evropske jeklarske industrije na domačih trgih in trgih tretjih držav, je prepričan.

Že novembra je Eurofer na Evropsko komisijo vložil tudi zahtevo za preiskavo dampinških cen kitajskih uvoznikov organskega jekla, ki se uporablja v avtomobilski industriji in v gradbeništvu.

Kitajci naj bi namreč uvoz tega jekla z 0,5 odstotka leta 2004 povečali na 15 odstotkov leta 2011. Jeklo naj bi Evropi in drugim prodajali močno pod realnimi cenami.

Evropska jeklarska industrija na leto ustvari 190 milijard evrov prometa. V 23 državah EU zaposluje 360.000 ljudi.