c S

Vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti pri prodaji dela Preventovega premoženja

10.01.2012 07:32 Slovenj Gradec, 09. januarja (STA) - Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je v postopku prodaje dela premoženja družbe Prevent avtomobilski deli v Mirni na Dolenjskem podalo vrhovno državno tožilstvo.

Zahtevo za varstvo zakonitosti je vrhovno državno tožilstvo podalo zoper sklep okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, ki vodi stečajni postopek družbe Prevent avtomobilski deli in ki je konec maja lani podalo soglasje k sklenitvi prodajne pogodbe za prodajo dela premoženja družbe, je razvidno iz sklepa vrhovnega sodišča, ki je danes objavljen na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.

Pobudo za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti je na vrhovno državno tožilstvo konec lanskega avgusta vložil nekdanji predsednik nadzornega sveta Prevent Globala, odvetnik Vladimir Bilić. Kot je takrat pojasnil, je pobudo vložil zato, ker je Prevent Halog, ki ga obvladuje Nijaz Hastor, sicer nekdanji drugi največji lastnik Prevent Globala, od stečajnega upravitelja družbe Prevent avtomobilski deli Grege Ermana 20. maja lani za 340.000 evrov na dražbi kupil del premoženja družbe Prevent avtomobilski deli v Mirni na Dolenjskem. Po zakonu je namreč več kot 10-odstotnemu delničarju to prepovedano.

Po Bilićevih takratnih navedbah Prevent Halog sicer ni bil neposredno delničar družbe Prevent avtomobilski deli v stečaju, je pa bil 23-odstotni delničar družbe Prevent Global, ki je bila 100-odstotna lastnica družbe Prevent avtomobilski deli.

Vrhovno sodišče v danes objavljenem sklepu med drugim navaja, da zahteva za varstvo zakonitosti ni utemeljena. Med drugim pojasnjuje, da je edini družbenik družbe Prevent avtomobilski deli družba Prevent Global v stečaju in da se le na to družbo nanaša zakonska prepoved prodaje premoženja. Premoženje je bilo prodano družbi Prevent Halog, v tej družbi pa Prevent Global nima nobenega poslovnega deleža.