c S

Poljski vojaški tožilec se je ustrelil med novinarsko konferenco

10.01.2012 07:30 Varšava, 09. januarja (STA) - Poljski vojaški tožilec, polkovnik Mikolaj Przybyl, se je danes ustrelil v svoji pisarni v Poznanu, potem ko je na novinarski konferenci branil preiskavo uhajanja informacij glede strmoglavljenja letala, v katerem je leta 2010 umrl poljski predsednik Lech Kaczynski. Tožilec je izven življenjske nevarnosti.

Tožilec Przybyl je na novinarski konferenci zanikal navedbe medijev, da so vojaški tožilci pri preiskavi omenjenega uhajanja informacij kršili zakone in prisluškovali novinarjem. Novinarsko konferenco je nato prekinil in novinarje prosil, naj zapustijo njegovo pisarno, da bi lahko "imel premor".

Kmalu zatem, ko je za njimi zaprl vrata, so novinarji slišali strel in nato tožilca našli negibnega na tleh v mlaki krvi, ob njem pa njegovo vojaško pištolo, je za poljsko televizijo TVN24 povedal eden od novinarjev televizije. Z rešilnim vozilom so ga čez nekaj minut odpeljali, sedaj pa je v bolnišnici, od koder so sporočili, da kljub strelu v glavo njegovo življenje ni ogroženo, da je stabilen ter pri zavesti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poljski predsednik Bronoslaw Komorowski je izrazil zaskrbljenost zaradi dogodka ter vodjo nacionalne varnosti Stanislawa Kozieja, državnega tožilca Andrzeja Seremeta in obrambnega ministra Tomasza Siemoniaka pozval, naj nadzirajo razvoj dogodkov.

Przybyl, namestnik vodje urada tožilstva v Poznanu, je na novinarski konferenci izrazil tudi nasprotovanje načrtom državnega tožilca Seremeta, da bi vojaške tožilce nadzirale civilne oblasti. Seremet je sicer dejal, da te odločitve še niso sprejeli, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

V nesreči predsednikovega letala je 10. aprila 2010 na poti na spominsko slovesnost v ruski Smolensk ob takratnem poljskem predsedniku Lechu Kaczynskem umrlo še 94 visokih predstavnikov poljske politike in družbe.