c S

Davčna uprava poziva k oddaji napovedi dobičkov in obresti

10.01.2012 07:29 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Durs je danes pozval k vložitvi napovedi za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev, drugih deležev in investicijskih kuponov, za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite ter za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, vse za leto 2011. Napovedi je treba vložiti do 28. februarja.

Z Davčne uprave RS (Durs) so sporočili, da morajo davčni zavezanci, ki so v letu 2011 odsvojil vrednostne papirje in druge deleže ter investicijske kupone, napoved za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov vložiti najkasneje do 28. februarja.

Napoved se mora vložiti v elektronski obliki preko sistema e-Davki, če je zavezanec v preteklem letu opravil več kot 10 obdavčljivih odsvojitev tovrstnega kapitala. Zavezanci, ki so opravili do 10 obdavčljivih odsvojitev tovrstnega kapitala, pa lahko napoved oddajo na obrazcu v papirnati obliki ali preko sistema e-davki.

Napoved za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji ter v drugih državah članicah EU, morajo do 28. februarja vložiti tisti zavezanci, katerih skupni znesek obresti na denarne depozite pri teh bankah in hranilnicah je lani presegel znesek 1000 evrov. Nerezidenti navedene napovedi niso dolžni vložiti ne glede na znesek obresti.

Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov morajo do 28. februarja vložiti slovenski davčni zavezanci, ki so v letu 2011 odsvojili izvedeni finančni instrument, pridobljen na 15. julij 2008 ali po tem datumu. Zavezancem v napoved ni treba vpisati podatkov o odsvojitvi izvedenih finančnih instrumentov, ki so ga pridobili pred tem datumom.