c S

Črnkovičeva žena zanikala očitke na račun Rotisa v zadevi Patria

09.01.2012 14:55 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Na sojenju v zadevi Patria so začeli z dokaznim postopkom. Kot prva priča je nastopila žena obtoženega Ivana Črnkoviča Marija Badovinac Črnkovič, ki je zanikala vpletenost Rotisa v poskuse vpliva na izbor proizvajalca oklepnikov. Tudi danes so na sodišče prišli le štirje od petih obtoženih. Tožilstvo je zato za Walterja Wolfa predlagalo pripor.

Črnkovičeva žena je na današnji obravnavi na ljubljanskem okrajnem sodišču pojasnila, da se Rotis med drugim ukvarja z zastopstvom tujih družb, od leta 1995 pa so sodelovali z ministrstvom za obrambo pri nabavi vojaške opreme. Tako so avgusta 2004 videli tudi objavo resolucije o dolgoročnem razvoju Slovenske vojske, ki je med drugim predvideval nabavo osemkolesnih oklepnikov.

Do stika s Patrio so po besedah priče prišli prek finskega poslovnega partnerja. Prvi je stik navezal Ivan Črnkovič, kasneje so na Patrio poslali tudi dopis. Pot za pridobitev zastopstva je bilo zelo težka, je pojasnila, saj je za slovenskega zastopnika Patrie konkuriralo tudi podjetje Autocemmerce.

Ob tem je omenila tudi osnutek elektronskega sporočila, ki ga je sestavila, da bi ga kasneje poslali sodelavcu Patrie Wolfgangu Riedlu. Badovinac Črnkovičeva je v njem omenjala tudi takratnega predsednika vlade Janeza Janšo.

Danes je na sodišču pojasnila, da je menila, da si v Patrii kot partnerja želijo nekoga, ki je blizu vladajoči strukturi, s tem pa je želela nanje narediti vtis. Šlo je le za njeno napako, podjetniško iznajdljivost in hvaljenje, koga poznajo, je pojasnila in se Janši opravičila za to "prehudo zlorabo pomembnega imena". Hkrati je tudi zanikala, da bi v Rotisu želeli vplivati na izbor.

Badovinac Črnkovičeva je tudi edina od treh povabljenih prič, ki je danes prišla. Partnerki obtoženega Walterja Wolfa Edni Kernc in nekdanjemu predsedniku uprave Petrola Marku Kryžanowskemu vabila niso izročili. Po predvidevanjih sodnice bosta zaslišana najverjetneje konec januarja, v sredini februarja pa naj bi se začela zaslišanja prič iz Avstrije.

Wolfa sicer tudi danes ni bilo na sodišče, saj je - po navedbah njegovega zagovornika Andreja Kaca zaradi zdravstvenih težav - odšel v Kanado. Kot je danes pojasnil Kac, je zdravnik Wolfu odsvetoval potovanja do popolne ozdravitve. Hkrati pa je Kac ponovno predlagal, naj se Wolfu sodi v odsotnosti, saj da so vsi pogoji izpolnjeni, vendar se okrajna sodnica Barbara Klajnšek s tem ni strinjala, zato Wolf ostaja izločen iz postopka.

Tokrat je Wolfovo odsotnost komentiral tudi vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, ki je menil, da Wolf skriva pred postopkom in je torej izražena begosumnost, zato je predlagal pripor. Obramba je temu predlogu nasprotovala.

Sojenje peterici obtoženih - predsedniku SDS Janezu Janši, nekdanjemu prvemu možu HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria.