c S

Desnosredinske stranke naj bi uskladile svojo koalicijsko pogodbo

09.01.2012 13:37 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Po neuradnih podatkih naj bi se v nedeljo zvečer o osnutku koalicijske pogodbe uskladile tudi desnosredinske stranke SDS, Lista Virant, SLS in NSi. Predsednica NSi Ljudmila Novak je povedala, da se pripravlja alternativa in da morajo biti v primeru neizvolitve mandatarja stvari pripravljene. Pripravljene so v neki meri, ne pa dokončno, pravi.

Novakova je po seji kolegija predsednika DZ novinarjem pojasnila, da želijo, da gredo stvari po proceduri in da najprej glasujejo o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću. Potrdila pa je, da se pripravlja alternativa za primer, če Janković ne bo izvoljen.

Osnutek koalicijske pogodbe je po njenih besedah do neke mere usklajen, saj "če glasujemo proti, je treba ponuditi alternativo". Vse možnosti so odprte, stranke se morajo odločiti, pravi Novakova. NSi je odločena, kako bo glasovala, vendar po besedah predsednice si za vsako ceno nihče ne želi v vlado in na nikogar ne izvajajo pritiska, kako se naj odloči.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je o koalicijskem povezovanju dejal le, da bo o tem odločil izvršni odbor stranke. Brez komentarjev je bil prvak Liste Virant Gregor Virant. Je pa pred kolegijem na vprašanje, ali je odločen, v katero koalicijo bi šel, odgovoril pritrdilno, da pa bo o tem odločal svet stranke, ki bo popoldne.