c S

Britanska vlada o referendumu o škotski neodvisnosti

09.01.2012 12:44 London, 09. januarja (STA) - Britanska vlada je danes razpravljala o predlogu za podelitev pristojnosti škotski vladi za izvedbo referenduma o neodvisnosti Škotske. Premier David Cameron se je zavzel, da bi referendum izvedli čim prej, saj negotovost glede tega vprašanja škoduje škotskemu gospodarstvu. Sam sicer odločno nasprotuje delitvi Velike Britanije.

Namestnica škotskega premiera Nicola Sturgeon, članica Škotske nacionalne stranke (SNP), ki se zavzema za neodvisnost, je Camerona obtožila, da gre za "očiten poskus vmešavanja" v vprašanje, o katerem bi morali odločati Škotska in njeni prebivalci.

Na volitvah maja lani je Škotska nacionalna stranka pod vodstvom Alexa Salmonda prvič dobila absolutno večino v škotskem parlamentu od njegove ustanovitve leta 1999. SNP je takrat obljubil, da bo izvedel referendum o neodvisnosti te pokrajine.

Cameron je pred današnjo sejo vlade dejal, da bi imela negotovost glede vprašanja neodvisnosti lahko posledice za škotsko gospodarstvo. "To je škodljivo za Škotsko, ker se gospodarstvo ves čas sprašuje, ali bo Škotska del Velike Britanije, ali bodo ostali skupaj, ali naj investiram?" je dejal britanski premier.

Opozoril je, da so podjetja že začela zastavljati takšna vprašanja. "Vendar mi ne bomo narekovali tega ... moram rešiti to pravno negotovost in nato poskusiti in sodelovati s škotsko vlado, da bi zagotovili pravičen, jasen in dokončen izid," je poudaril.

Britanska vlada bo po napovedih danes potrdila predlog, po katerem naj bi parlament v Londonu dal zeleno luč za zavezujoč referendum o škotski neodvisnosti, vendar pod določenimi pogoji. V skladu z njimi bi morali referendum izvesti v 18 mesecih in ne leta 2014, kot je načrtoval SNP, glasovnica pa bi morala vsebovati preprosto vprašanje, ali naj Škotska ostane del Velike Britanije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.