c S

Mali delničarji: Moneta pri prevzemanju Plame-Pur zavajala

09.01.2012 12:47 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Sklad Moneta je po mnenju društva Mali delničarji - Skupaj smo močnejši (MDS) v prevzemanju družbe Plama-Pur zavajal delničarje in javnost, in sicer med drugim glede izjav črnogorskemu regulatorju KHOV.

Vodja družbe, ki upravlja s skladom Moneta iz črnogorske Podgorice, Gregor Kopriva je v soboto med drugim dejal, da iz delničarskega sporazuma in prospekt za prevzem delnic družbe Plama-Pur (prevzem so izvedle Moneta ter slovenske družbe AG, Plasta in Termoplasti-plama) nedvoumno izhaja, da bo Moneta, če zagotovi vsa sredstva za prevzem, pridobila vse odkupljene delnice.

Iz MDS so danes sporočili, da je Kopriva glede na zapisnik KHOV ob izvedbi nadzora izjavil, da bo vsaka podpisnica (delničarskega sporazuma) kupila sorazmerno število delnic, ki se bodo pojavile v postopku prevzema.

V društvu tudi navajajo zapis v prospektu, da bodo pridobljene delnicev postopku prevzema alocirane družbi Moneta in da se Moneta nato zavezuje, da bo družbi Plasta v roku šestih mesecev po zaključku prevzema prodala toliko delnic ciljne družbe, da bosta obe stranki delničarskega sporazuma imeli enako število delnic ciljne družbe, ob tem da so delnice lahko alocirane tudi na preostale prevzemnike, ob ohranjanju navedenega razmerja.

Društvo se glede na te navedbe o kasnejši razdelitvi delnic sprašuje, ali bo Moneta, potem ko bo od družb Plasta, Termoplasti-Plama in AG prejeal kupnino, razliko med 6,7 milijona evrov (kolikor je po Koprivovih navedbah namenila za prevzete delnice) in 25-odstotnim deležem Plame-Pur, torej 3,83 milijona evrov, vrnila na račun Monete v Črni gori.

Menijo, da bo Moneta v primeru, da družba AG (ki je v 57,35-odstotni lasti Monete) nima denarja za prevzem, zahtevala dokapitalizacijo AG, v kateri pa da bi Moneta verjetno sodelovala s prejeto kupnino za delnice Plama-Pur. AG bi moral za delnice Plame-Pur nameniti 2,83 milijona evrov, tako da bi se na račun Monete teoretično vrnilo le okoli milijon evrov, pravijo v MDS.

Prevzemniki, družbe Moneta, AG, Plasta in Termoplasti-plama, ki so imeli pred objavo prevzemne ponudbe v lasti 25,43-odstotni delež Plame-Pur, so v prevzemni ponudbi pridobili še 62,93-odstotni delež. Za delnico Plame-Pur so ponudili 15 evrov v denarju in dva evra v obveznicah.