c S

Gospodarstvo potrebuje do štiri milijarde evrov kapitala

09.01.2012 07:37 Ljubljana, 07. januarja (STA) - V Sloveniji ni tolikšen problem zmanjšana kreditna aktivnost bank, ampak je še pomembnejše pomanjkanje kapitala v podjetjih, pravi predsednik uprave SID banke Sibil Svilan. Po izračunih SID banke slovenska podjetja, brez bank, potrebujejo od 3,8 do štiri milijarde evrov kapitala, da bi bila primerljiva z evropskimi.

"Res je, da sedaj kreditna aktivnost upada, kar pa je posledica preteklosti, ko so se slovenska podjetja v letih 2004 do 2008 bistveno preveč zadolžila," je Svilan dejal v pogovoru za današnjo izdajo Večerove priloge V soboto. Dodaja, da banke ne morejo reševati problemov podjetij zaradi pomanjkanja kapitala.

Tako ocenjuje, da je kapitalski krč večji od kreditnega krča. En vidik kreditnega krča je sicer po njegovih besedah ta, da so se kreditni standardi pri bankah spremenili in da se vračajo zahteve, da je pri vsakem projektu potrebnih vsaj 20 do 25 odstotkov lastnih sredstev, kar zmanjšuje možnost izpeljave večine projektov. Drugi vidik je slaba kreditna sposobnost oz. zavarovalni potencial, poleg tega pa podjetja nimajo veliko novih poslovnih modelov in trajnostnih projektov.

Poudarja, da je pomembno, da država omogoča vzdrževanje sedanje visoke bonitetne ocene, saj je odvisna od tujih trgov kapitala. Osnovna naloga je stabilnost javnih financ, poudarja in dodaja, da zaupanje in dostop do kapitala omogoča samo celovit kredibilen program strukturnih in drugih reform, zagotavljanje ustreznega okvira za delovanje gospodarstva.

Ne pričakuje, da bi lahko država v sedanjem stanju srednjeročno reševala gospodarstvo, ampak bo to moralo samo najti poslovne modele, nove tehnologije in novo vsebino trajnostnega delovanja. SID banka se je tako prek spodbujevalno razvojne platforme odločila za financiranje tehnoloških in razvojnih projektov, s čimer želi predvsem spodbuditi kreiranje industrijskega znanja, je dodal.