c S

Pravosodno ministrstvo ZDA z novo definicijo posilstva

09.01.2012 07:35 Washington, 07. januarja (STA) - Ameriško pravosodno ministrstvo je v petek prvič po letu 1927 objavilo novo definicijo kaznivega dejanja posilstva, ki po novem vključuje tudi moške. Dosedanja definicija je namreč posilstvo označevala le kot "spolno občevanje z žensko na silo in proti njeni volji".

Po novem je posilstvo vsaka nasilna penetracija vagine ali anusa s katerimkoli delom telesa ali predmetom, do katere pride brez soglasja žrtve. Definicija poleg tega vključuje oralno penetracijo s spolnim organom. Novo definicijo so zahtevale skupine za ženske pravice ter skupine za pravice homoseksualcev.

Praktična posledica nove definicije naj bi bilo predvsem točnejše vodenje statistike o posilstvih na zvezni ravni, sicer pa na pregon zločincev ne bo vplivala, saj so za to pristojne posamezne zvezne države. Nekatere so novo definicijo uvedle že pred Washingtonom, pobudniki sprememb pa upajo, da se bodo za to sedaj odločile tudi ostale.

Ameriška zvezna policija FBI je po stari definiciji leta 2010 naštela 85.000 primerov posilstev. V prvi polovici leta 2011 naj bi število posilstev upadlo za 5,1 odstotne točke v primerjavi z enakim obdobjem leta 2010.