c S

V desetih občinah od danes mogoče vlagati kandidature za župane

09.01.2012 07:35 Ljubljana, 07. januarja (STA) - V desetih od 11 občin, v katerih bodo potekale nadomestne županske volitve, danes začnejo teči volilna opravila. Le v občini Krško bodo morali z vlaganjem kandidatur in zbiranjem podpisi podpore počakati do ponedeljka.

V desetih občinah se torej začenja vlaganje kandidatur oziroma zbiranje podpisov podpore za kandidaturo za župana. Kandidaturo lahko vložijo stranke ali pa skupina volivcev, pri čemer potrebuje kandidat podpise najmanj dveh odstotkov volivcev v občini, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Kandidature za župane lahko vložijo najpozneje 25. dan pred glasovanjem, kar v Ljubljani pomeni do 29. februarja, v ostalih občinah pa do 15. februarja.

V občinah Polzela, Železniki, Slovenj Gradec, Destrnik, Bovec, Mirna Peč, Metlika, Krško, Radeče in Duplek bodo nadomestne županske volitve namreč potekale 11. marca, v Ljubljani pa 25. marca. Enajst občin mora volitve izvesti zato, ker so bili njihovi nekdanji župani izvoljeni za poslance v državni zbor.