c S

Na Kosovu protesti zaradi obiska Tadića

09.01.2012 07:33 Peć, 06. januarja (STA) - Na Kosovu danes potekajo protesti privržencev proalbanskega nacionalističnega gibanja Samoopredelitev (Vetevendosje), ki jih je razburil prihod srbskega predsednika Borisa Tadića v pravoslavni samostan Visoki Dečani. Tadić se je namreč odločil današnji večer in sobotni pravoslavni božič preživeti skupaj s srbskimi verniki na Kosovu.

Nekaj sto privržencev Samoopredelitve se je danes zbralo na protestih v kraju Dečani na zahodu Kosova, krajši protest pa je popoldne potekal tudi v kraju Peć, ki je od Dečanov oddaljen dobrih deset kilometrov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V središču Dečanov je uspelo protestnikom za približno eno uro blokirati manjši avtobus s pravoslavnimi verniki, pa tudi avtomobila veleposlanikov Rusije in Belorusije v Srbiji, ki sta bila sicer na poti na sedež patriarhije v Peći.

Prihod srbskega predsednika so skušali privrženci Samoopredelitve preprečiti tudi s cestnimi zaporami, med drugim z blokado ceste med mejnim prehodom Merdare in Prištino. Pri tem je kosovska policija po lastnih navedbah aretirala osem oseb, še piše Tanjug.

Kosovska vlada je sicer v četrtek sporočila, da obisku Tadića, ki je na Kosovo prispel danes popoldne, ne nasprotuje. Za varnost na območju danes skrbijo okrepljene enote kosovske policije in pripadniki posebnih enot Rosu.

Tudi predstavniki misij EU in Nata na Kosovu, Eulexa in Kforja, so zatrdili, da so pred prihodom Tadića sprejeli vse potrebne ukrepe in da so razmere kljub omenjenim protestom pod nadzorom.

Tadić je v Visoke Dećane prispel med 18. in 20. uro, je poročal Tanjug. Sešel se je z lokalnimi verski dostojanstveniki, s katerimi bo praznoval pravoslavni božič. Zadnjič je v tem samostanu božič praznoval leta 2009.