c S

Vijesti: Slovenci so si na račun Monete prisvojili več milijonov evrov

09.01.2012 07:32 Podgorica, 06. januarja (STA) - Potem ko je prevzemna ponudba 62,93-odstotnega deleža družbe Plama-pur konec decembra uspela, je črnogorski portal Vijesti poročal, da je bil prevzem, ki so ga izvedli Fond zajedničkog ulaganja Moneta iz Podgorice in slovenski partnerji, nezakonit in da so si Slovenci pri tem postopku na račun Monete do zdaj prisvojili več milijonov evrov.

Črnogorska komisija za trg vrednostnih papirjev ni uspela zaustaviti nezakonitega prevzema slovenske družbe za proizvodnjo in predelavo plastičnih mas Plama-pur, pišejo Vijesti. Prevzemniki so sicer Moneta, ljubljanska družba za investicije AG ter družbi Plasta iz Šentruperta in Termoplasti-plama iz Podgrada. Uspešnost ponudbe je ugotovila tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Kot dodajajo Vijesti, je zaradi nespoštovanja odločitev črnogorskega regulatorja kapitalskega trga prišlo do prenosa več milijonov evrov s črnogorskega fonda v Slovenijo, pri tem pa naj bi bili oškodovani manjšinski delničarji Monete, to je prebivalci Črne Gore, katerih delnice oz. lastniški deleži v Moneti že leta izgubljajo na vrednosti.

Za prevzemom Plame-pur naj bi bili izvršni direktor Društva za upravljanje z investicijskim fondom Moneta in predsednik upravnega odbora družbe AG Gregor Kopriva, člani nadzornega sveta Monete, verjetno pa tudi partnerji iz slovenske investicijske družbe S.T. Hammer, ki že več kot leto dni "gospodujejo" društvu.

Omenjeni so po navedbah črnogorskega medija skozi niz sumljivih transakcij, ki naj jih črnogorska komisija za trg vrednostnih papirjev ne bi ustrezno preučila, iz Monete na škodo manjšinskih delničarjev do zdaj prenesli več kot deset milijonov evrov.

Še konec tretjega četrtletja leta 2010, ko so slovenski vodje društva prišli v Črno Goro, naj bi bilo na računu Monete okoli 19 milijonov evrov, ki jih je fond iztržil s prodajo delnic Elektroprivrede leta 2009, pred objavo prevzemne ponudbe za Plamo-pur pa le še 8,77 milijona evrov.

Garancije za prevzem Monete je nato po pisanju Vijesti na podlagi depozita v višini 7,68 milijona evrov prevzela prav Moneta, črnogorska komisija za trg vrednostnih papirjev pa je ugotovila, da je bilo glede na prevzemno ponudbo z računa Monete nezakonito odtujenih najmanj 5,3 milijona evrov.

Komisija je že sredi decembra navedla, da je Moneta pri prevzemu Plame-pur postopala v nasprotju z zakonom o investicijskih skladih. Zato ji je naložila, da razdre delničarski sporazum, ki ga je novembra podpisala z družbami AG, Plasta in Termoplasti-plama ter prekine postopek ponudbe za prevzem.

Črnogorski regulator pri tem ni bil uspešen. Prevzemno ponudbo za odkup 512.135 delnic Plame-pur je sprejelo 479 delničarjev, ki so bili skupaj imetniki 62,93-odstotnega lastniškega deleža družbe. Prevzemna ponudba je tako uspela. Prevzemniki so imeli že pred tem v lasti 174.663 delnic Plama-pur oz. 25,43-odstotni delež družbe, prevzemna ponudba pa se je nanašala še na preostale navadne imenske kosovne delnice istega razreda z glasovalno pravico. Skupaj imajo tako prevzemniki 88,36 odstotni lastniški delež Plame-pur.