c S

Zbranih potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku

09.01.2012 07:32 Ljubljana, 06. januarja (STA) - Za razpis referenduma o družinskem zakoniku je bilo danes zbranih dovolj, torej 40.000 podpisov, je za STA potrdil Aleš Primc iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Ob tem je pojasnil, da bodo zahtevo za razpis referenduma v državni zbor vložili predvidoma ob koncu naslednjega tedna.

Državni zbor je sicer odločitev o zahtevi za ustavno presojo posledic referenduma izglasoval 2. septembra, dan po tem, ko so pobudniki referenduma začeli zbirati podpise za zahtevo za njegov razpis. V dveh dneh so jih zbrali več kot 25.000, zbiranje podpisov pa se je prekinilo do odločitve ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče pa je decembra lani odločilo, da ne nasprotuje referendumu, v skladu s tem pa so pobudniki od torka tudi nadaljevali z zbiranjem podpisov podpore za referendum. Tako so v štirih dneh zbrali še preostalih 15.000 podpisov, po vložitvi zahteve pa bo državni zbor moral razpisati referendum in določiti dan glasovanja najkasneje v sedmih dneh po vložitvi zahteve.