c S

Zvon Dva v stečaj najpozneje v osmih dneh

06.01.2012 14:37 Maribor, 06. januarja (STA) - Mariborsko sodišče bo najpozneje v osmih dneh razglasilo stečaj v pretežno cerkvenem finančnem holdingu Zvon Dva, je na današnjem naroku, s katerim je največji upnik NLB ugovarjal postopku prisilne poravnave, odločila sodnica Jasna Murgel. Po neuspešni konverziji terjatev je bilo za omenjeno družbo usodno tudi mnenje finančne izvedenke.

Murglova je ob današnji napovedi začetka stečajnega postopka svojo odločitev pojasnila predvsem z dejstvoma, da Nova Ljubljanska banka (NLB) vztraja pri zahtevi za stečaj in trditvi, da ne namerava reprogramirati dolgov Zvonu Dva, kot največji upnik pa bi bistveno vplival na potek in uspešnost izvedbe predlaganega načrta finančnega prestrukturiranja, ter da je finančna izvedenka Ana Luin v svojem mnenju zapisala, da je verjetnost uspešnega prestrukturiranja družbe manj kot 50-odstotna.

Na njeno odločitev je vplivalo tudi mnenje prisilne upraviteljice, ki je v svojem mnenju ob objavi rednega poročila za preteklo leto prav tako podvomila v uspešnost prisilne poravnave brez sodelovanja NLB. Ob tem je tudi iz zapisnika zadnje seje upniškega odbora razvidno, da je predsednik uprave Zvona Dva Ljubo Peče priznal, da z ločitvenimi upniki niso uspeli skleniti dogovora o reprogramu dolgov. Piko na i je prispevala še Abanka, ki je prav tako poslala dopis, da družbi njenih dolgov ne namerava reprogramirati.

Čeprav je pravni zastopnik Zvona Dva Bojan Pečenko na današnjem naroku skušal postopek še nekoliko zavleči z dodatnimi vprašanji Luinovi in NLB celo očital, da za svoje zahteve za stečaj nima polnomočnega soglasja vseh članov uprave in nadzornega sveta, pa je sodnica njegove zahteve zavrgla in se odločila "končati zgodbo".

Razglasitev stečaja v Zvonu Dva je bilo pričakovati že pred novim letom, potem ko mariborsko sodišče ni dalo soglasja družbi Gospodarstvo Rast za konverzijo terjatev do Zvon Dva Holdinga v lastniški delež. Že takrat je bilo namreč jasno, da konverzija ni uspela, s tem pa tudi ni pogojev za finančno sanacijo Zvon Dva Holdinga. Po zakonu mora sodišče v treh dneh začeti stečajni postopek, a odločitev zaradi pritožbe še ni bila pravnomočna.

Zvon Dva bo tako po Gospodarstvu Rast, ki je v stečaju od 24. novembra lani, druga povezana družba v lasti mariborske nadškofije, ki bo končala v stečaju. Pri tretji, Zvon Ena Holdingu, je konverzija terjatev po sklepu sodišča sicer uspela, na sodišču pa poteka postopek v zvezi z ugovorom NLB zoper vodenje postopka prisilne poravnave te družbe. Naslednji narok za obravnavo ugovora bo 30. januarja.