c S

GZS poziva k zamrznitvi omejitev pri gotovinskem poslovanju

06.01.2012 14:37 Ljubljana, 06. januarja (STA) - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) poziva ministrstvo za finance k zamrznitvi pravilnika o izvajanju zakona o davčnem postopku v delu, ki poslovnim subjektom omejuje gotovinsko poslovanje. Pravilnik je bil očitno pripravljen brez sodelovanja strokovne javnosti in kot tak uvaja v praksi težko izvedljive rešitve, so sporočili.

Po pravilniku, ki je začel veljati 27. decembra, se lahko plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve med poslovnimi subjekti izvajajo v gotovini le v višini do 50 evrov. Prej je bila ta meja določena pri 420 evrih.

Kot pravijo na GZS, so jih poslovni subjekti še pred uveljavitvijo pravilnika začeli opozarjati na težave, s katerimi se že in se še bodo v praksi srečevali pri poslovanju. Med drugim so spraševali, kako je z gotovinskimi plačili, ki nastanejo med prevozi v mednarodnem cestnem prometu, pri poslovanju z gotovino s tujimi pravnimi osebami, pri plačevanju pristojbin in taks v razmerju do pravnih oseb s podeljenimi javnimi pooblastili, ipd.

Na ministrstvu za finance kot rešitev vseh teh težav predlagajo kartično poslovanje, a kot pravijo na GZS, se s tem odpirajo tako vprašanja dostopnosti teh za podjetnike z nižjo bonitetno oceno kot tudi vprašanja previsokih stroškov za vodenje plačilnega prometa pri bankah, v katerih imajo odprte transakcijske račune.

Na zbornici se sicer strinjajo, da moramo podpirati ukrepe za preprečevanje sive ekonomije in davčnih zlorab, vendar pa bi morali po njihovem mnenju poiskati realne, postopne in s tem izvedljive rešitve, ki bodo v poslovanje podjetij uvajale več reda, in to ne na način, ki bi ogrozil njihovo nadaljnje poslovanje.

Zato od ministrstva za finance pričakujejo začasno ustavitev izvajanja pravilnika, medtem pa naj delovna skupina, v kateri morajo biti tudi predstavniki gospodarstva, pripravi ustrezne rešitve.