c S

Pozitivna Slovenija morebitnim koalicijskim partnericam poslala čistopis koalicijske pogodbe

06.01.2012 13:57 Ljubljana, 06. januarja (STA) - Pozitivna Slovenija je strankam, ki sodelujejo v pogajanjih o koaliciji Zorana Jankovića, dopoldne poslala čistopis predloga koalicijske pogodbe, so za STA potrdili v stranki. Zdaj je na strankah, da pogodbo pregledajo in podajo morebitne pripombe, sledila pa bodo zaključna pogajanja.

Kot je za STA povedal generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič, so v pogodbi označena tudi neusklajena vprašanja. Ta bodo stranke poskušale uskladiti na sobotnem sestanku pogajalskih skupin strank, kar jih ne bo uspelo, pa bodo nato skušali uskladiti še predsedniki strank.

Sestanek pogajalskih skupin - Pozitivne Slovenije, SD, Liste Virant in DeSUS - bo po besedah Jasniča v soboto ob 10. uri v prostorih poslanske skupine Pozitivne Slovenije.

Za DeSUS je po besedah generalnega sekretarja DeSUS pomembno predvsem to, da se v koalicijski pogodbi določi polovično usklajevanje pokojnin in razmerje 30 proti 70, kar pomeni, da 30 odstotkov usklajevanja predstavlja rast življenjskih stroškov, 70 odstotkov pa rast plač.

Po besedah vodje poslanske skupine SD Janka Vebra čistopis pogodbe pomeni, da je prvi krog pogajanj med strankami končan, v nadaljevanju pa bodo skušale stranke uskladiti še vprašanja, ki so ostala neusklajena. Eno ključnih odprtih vprašanj je po besedah Vebra sicer področje javnih financ.

Kar se tiče pogajanj med strankami, sicer STA čaka uraden odgovor iz Liste Virant o tem, ali drži, da se je Virant v četrtek v bolnišnici srečal z Borutom Pahorjem in o čem sta se pogovarjala. Največ odprtih vprašanj v koalicijski pogodbi naj bi bilo namreč prav med Listo Virant in SD.

Lista Virant se bo sicer o tem, katera koalicijska pogodba je zanjo bolj sprejemljiva, odločila na svetu stranke, ki bo v ponedeljek. Pri odločitvi naj bi svet stranke bolj ali manj sledil predvsem mnenju, ki ga bosta oblikovala predsednik in podpredsednik stranke Gregor Virant in Janez Šušteršič. Da bo pri svojem glasovanju v DZ o mandatarju sledil odločitvi vodstva stranke, je danes novinarjem dejal tudi poslanec Liste Virant Bojan Starman.

Srečanja predsednikov strank - tako tistih, ki se pogajajo o koaliciji z Zoranom Jankovićem kot tistih, ki se pogajajo o koaliciji s predsednikom SDS Janezom Janšo - sicer danes po izjavah prvakov strank niso predvidena. So se pa, sicer neuradno, sestale pogajalske skupine SDS, Liste Virant, SLS in NSi, ki usklajujejo poglede o koaliciji, ki bi jo vodil Janez Janša. Predsednik SLS Radovan Žerjav je v zvezi s tem novinarjem dejal le, da pogajanja tečejo.