c S

Zalar naj bi za vodjo specializiranega državnega tožilstva predlagal Harija Furlana

06.01.2012 13:56 Ljubljana, 06. januarja (STA) - Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar je po neuradnih informacijah STA kot kandidata za vodjo specializiranega državnega tožilstva predlagal vodjo Nacionalnega preiskovalnega urada Harija Furlana. Na razpis se je sicer poleg Furlana prijavila še sedanja začasna vodja tožilstva Blanka Žgajnar.

Na ministrstvu za pravosodje so za STA pojasnili le, da so predlog ministra za imenovanje kandidata na mesto vodje specializiranega državnega tožilstva v četrtek posredovali kandidatoma in generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju.

Kot so dodali, imajo sedaj kandidati in generalni državni tožilec možnost, da v osmih dneh podajo nanj obrazložene pripombe. Minister pa bo po prejemu pripomb oblikoval dokončni predlog ter ga nato z razpisnim gradivom o vseh kandidatih, morebitnimi njihovimi pripombami in pripombami generalnega državnega tožilca poslal Državnotožilskemu svetu. Ko bo minister oblikoval dokončni predlog, pa bo z njim seznanil tudi javnost.

Vodjo specializiranega državnega tožilstva za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja na predlog ministra, po predhodnem mnenju generalnega državnega tožilca imenuje Državnotožilski svet. Pri tem na pravosodnem ministrstvu pojasnjujejo, da Državnotožilskemu svetu ni treba imenovati kandidata, ki ga je predlagal minister, niti ni vezan na mnenje generalnega državnega tožilca.

Razpis za vodjo specializiranega državnega tožilstva je bil v uradnem listu objavljen 11. novembra, rok za prijavo pa se je iztekel 12. decembra. Kot omenjeno, sta se prijavila Žgajnarjeva in Furlan.

Žgajnarjeva sedaj začasno vodi omenjeno tožilstvo, pred tem pa je bila vodja skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Vodja te skupine je bil med leti 2004 in 2008 tudi Furlan, ki pa je to mesto predčasno zapustil, vzrok naj bi bil spor s takratno generalno državno tožilko Barbaro Brezigar.

Dosedanja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je postala novo - specializirano dvanajsto državno tožilstvo na podlagi zakona o državnem tožilstvu, ki se je začel uporabljati v začetku novembra. Tako imenovano dvanajsto državno tožilstvo je pristojno za pregon najzahtevnejših kaznivih dejanj, katerih pregon terja posebno organiziranost in usposobljenost državnih tožilcev ter najvišjo raven učinkovitosti.