c S

Francija bi lahko sama uvedla davek na finančne transakcije

06.01.2012 13:49 Pariz, 06. januarja (STA) - Francoski predsednik Nicolas Sarkozy razmišlja o možnosti, da bi Francija sama uvedla sporni davek na finančne transakcije, je danes potrdil posebni svetovalec Sarkozyja Henri Guaino. Odločitev na to temo je moč pričakovati še pred koncem januarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Načrte francoske vlade je sicer prvi razkril časnik Liberation. Ta je poročal, da bi se lahko uvedba davka na finančne transakcije zgodila v okviru rebalansa proračuna še pred aprilskimi predsedniškimi volitvami.

Sarkozy se ob tem po navedbah časnika zaveda možnosti, da druga velika zagovornica omenjenega davka, Nemčija, ne bo sledila tako hitro, a to ni pogoj za uvedbo. "Če bo Nemčija zraven, je to še bolje," pa je danes dejal Guaino. Vsekakor bodo pogovori na to temo v prihodnjih dneh in tednih intenzivno potekali. Po navedbah Pariza bi lahko že samostojna uvedba takšnega davka v državno blagajno prinesla več 100 milijonov evrov.

Projekt uvedbe davka na finančne transakcije na evropski ravni je projekt nemške kanclerke Angele Merkel in Sarkozyja. Vse evropske države pa nad njim niso navdušene; nasprotujeta mu na primer Velika Britanija in Švedska.

Nasprotniki, predvsem banke, se bojijo pobega strank na trge, kjer jim davka ne bo potrebno plačevati. Evropska komisija pa ocenjuje, da bi davek državam letno lahko prinesel okoli 55 milijard evrov prihodkov, še poroča dpa.