c S

V Telekomu zanikajo pritiske na izvajalce revizij in skrivanje poročil

06.01.2012 10:06 Ljubljana, 06. januarja (STA) - Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević in predsednik nadzornega sveta družbe Tomaž Berginc sta v današnjem odzivu na četrtkovo pismo nekdanjega prvega moža Telekoma Bojana Dremlja zanikala, da bi uprava ali nadzorni svet skrivala poročilo posebne revizije ali da bi izvajala pritiske na revizijske hiše.

To jim je namreč Dremelj, ki je največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja vodil pred Kranjčevićem, očital v pisni izjavi za javnost, ki je v celoti dosegljiva na spletnem naslovu http://kr-og.sta.si/wp-content/uploads/2012/01/dremelj_05012012_izjava.pdf.

Kranjčević in Berginc pravita, da nikakor ne drži, da bi katerikoli organ družbe v tem mandatu izvajal pritisk na izvajalce, ki so bili izbrani, da opravijo revizijo poslov družbe, ne glede na to ali je šlo za forenzično revizijo, naročeno s strani nadzornega sveta, ali za posebno revizijo, ki jo je izglasovala skupščina družbe.

"Naloga izbranih izvajalcev je, da pripravijo kakovostna gradiva za ustrezno ravnanje, odzivanje in odločanje organov družbe. Naloga uprave in nadzornega sveta pa je, da na osnovi celovitih in kakovostnih podatkov zaščitita interese družbe in delničarjev," sta zapisala.

Dodajata, da je bila uprava družbe v procesu izvajanja posebne revizije, ki so jo izglasovali delničarji na skupščini 24. marca lani, zadolžena za zagotavljanje vseh potrebnih dokumentov, ki jih je revizijska hiša potrebovala za pripravo ocene, kar je tudi zagotovila, medtem ko se je nadzorni svet s sklepom skupščine le seznanil.

Hkrati poudarjata, da je bilo imenovanje posebnega revizorja uvrščeno na dnevni red skupščine na podlagi zahteve Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe, in da torej posebni revizor ni bil imenovan na podlagi zahteve uprave oziroma nadzornega sveta družbe.

Kranjčević in Berginc še pravita, da uprava in nadzorni svet družbe poročila nikakor ne skrivata, saj za to nimata nobenega interesa. Ob tem pojasnjujeta, da bo povzetek poročila, ko bo slednje končno, objavljen skladno z zahtevami zakona o gospodarskih družbah.

S poročilom posebne revizije bodo skladno z istim zakonom seznanjeni tudi delničarji na skupščini, na kateri bodo sprejeli ustrezne sklepe, glede na ugotovitve posebne revizije.

Končno poročilo bo pripravljeno v januarju, predvidoma v istem mesecu bo tudi sklicana skupščina, ki bo izvedena v najkrajšem možnem času, ob upoštevanju sklicnih rokov, še navajata prva moža sedanjega vodstva Telekoma.

Delničarji Telekoma Slovenije so posebno revizijo vodenja nekaterih poslov v zadnjih petih letih potrdili na marčni skupščini na zahtevo Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod).

Paradržavna sklada Kad in Sod, ki imata skupaj v lasti petino Telekoma, sta zahtevala, da se razišče med drugim Telekomove prevzeme v Sloveniji in tujini, nakupe in prodaje nepremičnin ter tudi večja vlaganja. Gre zlasti za nakupa makedonske družbe On.net in slovenske Najdi.si.

Nadzorni svet družbe je sicer že julija lani zadolžil Kranjčevićevo ekipo, naj proti bivši upravi Telekoma sproži ustrezne pravne postopke v zvezi z njihovo odgovornostjo. Revizijsko poročilo o prevzemih v Makedoniji in družbe Najdi.si je namreč ugotovilo vrsto pomanjkljivosti.

Kranjčević je potem marca delničarjem povedal, da so v primeru enega pravnega posla, pri katerem so ugotovili zadostno osnovo za to, že vložili eno odškodninsko tožbo. Kot pravi Dremelj, so jo v zvezi z nakupom makedonske družbe On.net vložili proti njemu in še enemu izmed članov nekdanje uprave. Pripravljali pa naj bi še eno tožbo.

Dremelj pa je nato v četrtek na aktualno vodstvo naslovil javno pismo z vprašanjem, zakaj skrivajo poročilo posebne revizije, ki ga je pripravila revizijska hiša Deloitte.

Uprava Telekoma je poročilo posebne revizije po Dremljevih navedbah prejela že 30. novembra, 12. decembra ga je obravnavala revizijska komisija nadzornega sveta Telekoma Slovenije, dva dni kasneje pa še nadzorni svet Telekoma Slovenije skupaj s predstavniki Deloitta.

Vendar pa so nato v telekomunikacijskem operaterju, ki je v večinski državni lasti, v izjavi za javnost 22. decembra zapisali, da bo nadzorni svet poročilo posebne revizije obravnaval na januarski seji.

Revizijsko poročilo posebne revizije po Dremljevih besedah ni ugotovilo nobenih škod, ki naj bi jih bivša uprava povzročila Telekomu Slovenije, vendar da pa nadzorni svet nikakor ni pripravljen priznati dejstva, da je bivša uprava Telekoma Slovenije delala dobro.

Zato je nadzorni svet, tako Dremelj, "po svojem doslej že razpoznavnem in predvidljivem vzorcu od revizorjev takoj zahteval, da revizijsko poročilo dopolnijo z izračunom vsaj hipotetične škode, če že dejanska ne obstaja".