c S

Gurs bo na nepremičninskem portalu umaknil podatke o fizičnih osebah

06.01.2012 07:42 Ljubljana, 06. januarja (STA) - Geodetska uprava RS (Gurs) bo predvidoma danes popoldne iz javnega vpogleda v podatke o nepremičninah na svoji spletni strani umaknila podatke o lastnikih nepremičnin, ki so fizične osebe, kot je z odločbo zahtevala informacijska pooblaščenka.

Generalni direktor Gursa Aleš Seliškar je v četrtek povedal, da bodo spoštovali začasno odločbo informacijske pooblaščenke, s katero je ta v torek Gursu naložila, da v roku treh dni onemogoči javni dostop do imen, priimkov, naslovov in podatkov o letu rojstva fizičnih oseb - lastnikov nepremičnin, do katerih je mogoče dostopati z uporabo aplikacije "Javni vpogled v podatke o nepremičninah".

Gurs bo aplikacijo prilagodil tako, da bo enako kot doslej mogoče dostopati do podatkov o nepremičninah, pri čemer pa podatki o lastnikih, ki so fizične osebe, ne bodo prikazani. Še vedno pa bodo vidni podatki o lastnikih, ki so pravne osebe. Če jim danes ne bo uspelo ustrezno dopolniti aplikacije, jo bodo v celoti zaprli, dokler je ne bodo prilagodili, je dejal Seliškar.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je odločbo izdala na podlagi inšpekcijskega nadzora, v okviru katerega je med drugim ugotovila, da je šlo pri vzpostavitvi enotne vstopne točke, kjer je možno dostopati do petih registrov hkrati - katastra stavb, zemljiškega katastra, registra prostorskih enot (skupaj z vrednostjo nepremičnin), registra prostorskih enot in evidence državne meje - za oblikovanje nove zbirke osebnih podatkov, za katero ni podlage v zakonu.

Odločbo je izdala, da "se preprečijo posegi v ustavne pravice posameznikov, katerih osebni podatki so zelo verjetno nezakonito javno objavljeni na svetovnem spletu".

Na Gursu se sicer z očitki pooblaščenke ne strinjajo - med drugim trdijo, da ne gre za novo zbirko podatkov, ampak prikaz več evidenc v enem oknu, ter tako tudi ne za obdelavo osebnih podatkov - in napovedujejo, da bodo v predpisanem roku začeli upravni spor.